İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla dalga geçtiği öne sürülen videonun, patlamadan 1 hafta önce çekildiği ve olayla alakası olmadığı ortaya çıktı. Videodaki 2 kişi patlamadan önce Türkiye'den ayrılmış.

'Patlamayla dalga geçtiler' denilen video 1 hafta önce çekilmiş: 1 kişi gözaltına alındı
Fotoğraf: DHA

Son günlerde sosyal medyada sıkça paylaşılan ve "İstiklal Caddesi'ndeki patlamayla dalga geçtiği" iddia edilen videoyu çekenlerden biri gözaltına alındı.

Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan videoda, Taksim'deki İstiklal Caddesi üzerinde 3 kişinin ellerindeki poşeti göstererek Arapça konuşma yaptığı ve ani hareketlerle çevresindeki kişileri korkuttuğu görülüyor. Polis, videodaki kişilerden A.A.'yı Beyoğlu'nda kaldığı otelde gözaltına aldı.

DHA'nın aktardığı bilgilere göre, videoda yer alan kişilerin sosyal medya hesapları incelendi. Şüphelilerin başka bir sosyal medya platformunda aynı görüntülerle, aynı yerde ve aynı kıyafetlerle 6 Kasım 2022 tarihinde video paylaşımı yaptıkları belirlendi. 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi üzerinde meydana gelen patlamayla dalga geçtiği öne sürülen videonun, patlamadan bir hafta önce çekilerek paylaşıldığı anlaşıldı.

Ayrıca videoda görülen şapkalı F.R.’nın 8 Kasım'da, A.O.’nun ise 10 Kasım'da Türkiye'den çıkış yaptıkları, bu sebeple ilgili videonun İstiklal Caddesi'ndeki patlama olayıyla ilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

Konu ile ilgili yakalanan A.A.'nın işlem yapılmak üzere adli makamlara sevk edildiği bildirildi. Olayla ilgili inceleme sürüyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, sosyal medyada dolaşan İstiklal Caddesi videosunun, 13 Kasım'daki saldırıdan önce çekildiğini; ancak saldırıdan birkaç gün sonra paylaşıldığını açıkladı.

Görüntülerdeki üç kişiden ikisinin Türkiye'den çıkış yaptığı, birinin çıkışı için de gerekli idari sürecin yürütüldüğü belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Emniyet Teşkilatımızla koordineli bir şekilde yapılan araştırma neticesinde; ülkemizi ziyaret amacıyla bulunan 3 turist tarafından İstiklal Caddesi’nde, sosyal medyada beğeni alma amacıyla çekildiği değerlendirilen mizahi videonun çekim tarihinin bombalı terör saldırısından önce olduğu tespit edilmiştir. Ancak videonun saldırıdan birkaç gün sonra paylaşılmış olması hem sorumsuzca hem de provokasyona açık bir paylaşım olarak değerlendirilmektedir.

Paylaşımın dil ve anlam bütünlüğünü göz ardı ederek “bombalı paket şakası” olarak kamuoyuna yansıtanların, özünde bir “kapkaç şakası” olduğu anlaşılan görüntülerin terör saldırısından sonraki bir tarihte sorumsuzca paylaşılmasının ve ülkemizdeki sosyal medya provokatörleri tarafından da dolaşıma sokulmasının da kabul edilebilir herhangi bir tarafı bulunmamaktadır.

Böylesi kötü niyetli girişimlerin ülkemizdeki huzur ortamını baltalama, yabancı, turist ve göçmenler ile vatandaşlarımızın karşı karşıya getirilmesi niyetini taşıdığı da değerlendirilmektedir.

Dünyadaki birçok devletin taziye mesajıyla ülkemizin acısını paylaştığı böyle bir ortamda, mevzubahis sosyal medya paylaşımını Türkiye’nin hassasiyetini gözetmeden yaparak hem provokasyona neden olan hem de toplumsal vicdanı inciten bu sorumsuzluğa ilişkin idari işlemler başlatılmıştır.

Yapılan incelemelerde, görüntülerdeki 3 kişiden F.R.’nin 08.11.2022 tarihinde, A.O.’nun 10.11.2022 tarihinde ülkemizden çıkış yaptığı anlaşılmış olup hala ülkemizde bulunan diğer yabancının ülkemizden çıkışı için gerekli idari süreç yürütülmektedir.

Ülkemizdeki tüm yabancılarla ilişkilendirilmesi mümkün olmayan bu tip münferit olayların tespit edilmesi durumunda gerekli takipler yapılarak adli veya idari süreçler titizlikle sürdürülmektedir."

***

İSTİKLAL CADDESİ SALDIRISI

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 16.20 sıralarında gerçekleştirilen bombalı saldırıda 6 kişi yaşamını yitirmiş, 81 kişi yaralanmıştı.

Saldırıya ilişkin toplam 51 şüpheli gözaltına alınmıştı. Bu şüphelilerden 2'si serbest bırakılırken, 49'u 17 Kasım'da emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmişti.

Görevlendirilen 29 cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alınan 49 şüpheliden Ahlam Albashir'ın de aralarında bulunduğu 17'si, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "kasten öldürmeye yardım" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilmişti.

Savcılık, 3 şüpheliyi adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk ederken, diğer 29 şüphelinin sınır dışı edilmesine karar vermişti.

İstanbul nöbetçi sulh ceza hakimliklerince sorgulanan, aralarında Albashir'in de bulunduğu 17 şüpheli tutuklanmış, 3 şüpheli adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmıştı.