Bursa’da yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verildi. 180 metre uzağında yerleşim yeri bulunan ocakta ayda 4 patlama yapılacak. Ayrıca binlerce kilogram toza neden olacak

Patlatma, toz, ses ocağa engel değil

GÖKAY BAŞCAN

Bursa Osmaneli’nde yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Patlama yöntemiyle açık ocak şeklinde işletilecek tesisin 180 metre uzağında yerleşim yeri bulunuyor.

Era Beton Hafriyat İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ tarafından işletilmesi planlanan ocağın proje bedeli 860 bin TL olarak belirlendi. Yılda 1 milyon ton kalkerin çıkarılması planlanan ocak 21,38 hektarlık alanda faaliyet gösterecek. Ayda 4 kez patlama yapılacak projeye en yakın konut 180 metre uzaklıkta. Proje alanını Orhaneli ilçesine bin metre, Serçeler mahallesi bin 850 metre, Kusumlar mahallesine ise 3 bin 500 metre uzaklıkta bulunuyor.

Yerleşim yerlerine yakın yerde kurulması planlanan ocakta patlatma yapılması soru işaretlerine neden oldu. Proje tanıtım dosyasında patlamadan dolayı çevrenin etkilenmeyeceği ifade edilse de aynı dosyada, patlatma zamanı bölgede yaşayan insanların korkmaması ve zarara uğraması için jandarma tarafında uyarılacağı belirtildi.

BİNLERCE KİLOGRAM TOZ

Ocak faaliyetleri kapsamında patlatma, sökme, yükleme, nakliye, boşaltma, depoloma ve kırma işlemleri aşırı toza neden olacak. Faaliyet aşaması sırasında saatte kontrolsüz 76,95 kilogram, kontrollü ise 37,93 kilogram toz oluşacak.

KARAR 15 GÜNDE VERİLDİ

Ayrıca tanıtım dosyasında proje raporunun 4 Haziran’da sunulduğu ifade edildi. ÇED gerekli değildir kararı ise rapordan 15 gün sonra 19 Haziran tarihinde verildi.