Kayseri'de Eğrisöğüt ve Aşağı Beyçayır köyleri arasındaki meraya yapılması planlanan patlayıcı madde tesisi için yapılan halkın katılım toplantısında köylüler tepki gösterdi. Bir yurttaş, "O yapacağınız depo patlarsa, Pınarbaşı havaya uçar" dedi.

Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: "O depo patlarsa Pınarbaşı havaya uçar"

HABER MERKEZİ

Erciyes Patlayıcı Maddeler A.Ş., tarafından Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine yapılması planlanan patlayıcı madde tesisi için halkın katılım toplantısı yapıldı.

Toplantıya bölge halkının tepkisi damga vururken, şirket yetkilisinin sunum yaptığı sırada bir köylü, “O yapacağınız depo patlarsa, Pınarbaşı havaya uçar” dedi. Şirket geçen haftalarda Aşağıbeyçayır ve Eğrisöğüt mahalle sınırlarına patlayıcı madde tesisi kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

ÇED süreci kapsamında, halkı bilgilendirme toplantısı Pınarbaşı ilçesinde bir lokantada yapıldı. Tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirten bölge halkı, projeyi köylerin ortak mera alanına yapılmak istendiğine dikkat çekti. Geçmişte birçok yerde meydana gelen patlayıcı madde tesislerindeki kazaları hatırlatan yurttaşlar endişelerini dile getirdi. Tesisin bölgede hayvancılığı bitireceğine dikkat çekildi.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere,

•16 bin ton kapsüle duyarlı emülsiyon

•55 bin ton anfo

•7 milyon adet kapsül üretim ve montaj

•15 ton ağır anfo üretimi yapılacak.

Yine proje kapsamında inşa edilecek patlayıcı madde deposu, bölge için büyük riskler taşıyor. Bölgeye, 1 adet 200 tonluk, 5 adet 75 tonluk olmak üzere toplam 575 tonluk patlayıcı madde deposu inşa edilecek. Büyük patlayıcıların depolanacağı proje alanına en yakın konutun uzaklığı ise sadece 955 metre. Ayrıca proje 56 milyon TL’ye mâl olacak.