Oppo’nun işten çıkardığı 600 işçinin direnişini kıran Türk Metal Sendikası verdiği hiçbir sözü tutmadı. İşçiler hâlâ işsiz. Sendikanın ise fabrika yönetimiyle işten çıkarmalar konusunda anlaştığı iddia edildi.

Patron kovdu, sendika yüzüstü bıraktı

EMEK SERVİSİ

İşten atıldıktan başlattıkları direniş Türk Metal Sendikası tarafından kırılan 600 Oppo işçisi sendikanın kendilerine iş bulacağı sözüne rağmen hâlâ işsiz. Çoğunluğu kadınlardan oluşan işçilerle dayanışma gösteren Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan “Arkadaşlarımıza iş bulunacağı vaadiyle direnişi bırakmaları istendi. İş bulunmadı. Çoğu hak edişlerini eksik aldı. Boşanma aşamasında olan kadın arkadaşlarımız var. Durum vahim” dedi.


İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren Çin merkezli ve devlet teşvikli akıllı telefon üreticisi Oppo, Türk Metal Sendikası’nda örgütlendikleri için 600 işçiyi 6 Ocak’ta işten attı. İşçiler fabrika önünde direnişe başladı. Direniş devam ederken sendika işçilere müdahale ederek eylemden vazgeçmelerini istedi. Sendika Anadolu Şube Başkanı Serkan Gül işçilere iş bulunacağı ve hak edişlerini alacakları vaadiyle direnişi bırakmalarını istedi. İşçiler 3’üncü gününde baskıya dayanamayarak fabrika önünden ayrıldı.

‘Sendika fabrikayla işbirliği yaptı’

Aradan geçen 2 haftaya rağmen işçilere verilen sözler tutulmadı. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan sendikaya ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Doğan: “Şu anda sendikanın fabrikada yetki aldığına dair haberler duyuyoruz. İçerideki arkadaşlar bu yönde bilgiler veriyor. İşçi sayısını azaltma karşılığında yetki anlaşması yapıldığına dair söylentiler var” dedi.

‘Boşanma aşamasında olan kadınlar var’

Doğan işçilerin sık sık sendikaya uğradıklarını belirterek “Sendikanın kapısını aşındıran arkadaşlarımız var. Bazı arkadaşlarımıza sendikada çaycılık teklif edildi. Arkadaşlarımız hâlâ işsiz. Sendikanın referans gösterdiği Arçaelik, Teknomobile gibi firmalar da işe alım gerçekleştirmedi” diye konuştu.

Kadın işçilerin zor durumda kaldığını aktaran Doğan son olarak “Boşanma aşamasında olan arkadaşlarımız var. Fabrikadan ayrılırken aldıkları hak edişler zaten çok değildi. O para bitti. Gelecek ayın kirasını düşünüyorlar. Boşanma aşamasında olanlar var. Bu durum onlar için çok daha zor oldu” diye konuştu.
Sendikanın Anadolu Şube Başkanı Serkan Gül, direniş başladığı zaman basına açıklamalarda bulunarak 600 işçinin işten atıldığının abartı olduğunu, işten atılanların çoğunun deneme süresinde bulunduğuna dair ifadeler kullanmıştı. Gül, toplamda 350 işçinin çıkarıldığını söylemişti. Şu Başkanı Gül, eylemlerin ilk gününde yaptığı konuşmalarda hiçbir işçinin atılamayacağına, buna müsaade etmeyeceklerine dair de beyanlarda bulunmuştu. Emek Servisi