Google Play Store
App Store

Yıldızı AKP ile parlayan Yapı Merkezi İnşaat’ın Tanzaya’ya götürdüğü işçilere dört aydır maaş vermediği öne sürüldü. İşçiler muhatap bulamıyor.

Patron maaşın üstüne yattı
İşçilerin çalıştığı inşaatın temel atma töreni.

Buse İlkin YERLİ

AKP döneminde Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü gibi büyük projelerle adını duyuran Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi’nin Tanzanya’da yapımı devam eden demiryolu projelerinde çalışan işçilerin maaşlarının verilmediği iddia edildi. Projelerde çalışmaları için Türkiye’den Tanzanya’ya götürülen işçiler sağlık, gıda gibi birçok haklarının gasbedildiğini söyledi.

Daha önce de benzer iddialarla gündeme gelen Yapı Merkezi’nin Darüsselam-Morogoro hattında çalışan Türkiyeli işçilere dört aydır maaş vermediği öne sürüldü. Sadece Türkiye’den götürülen iki bin kişilik ekibin bu problemlerle karşılaştığını aktaran işçiler, yerel ve taşeron çalışanların ise maaşlarının gününde yattığını belirtti. Morogoro-Makutupora hattındaki işçilerin de benzer şartlarda çalıştırıldığı bildirildi.

Sürekli fazla mesai yaptıklarını ve bunların da ücretini alamadıklarını belirten işçiler şöyle konuştu: “Günde 11 saat, haftada yedi gün çalışıyoruz ve ayda 2 gün tatilimiz var. Bizimle net ücret üzerinden anlaşıldığı için sözleşmede fazla mesailerin maaşın içine dahil edildiği yazıyor ama insanlar ülke şartlarından dolayı imzalamak durumunda kalıyor.”

GÜVENLİK YOK

İşçiler, iş güvenliğinin de zayıf olduğunu ve yoğun güneşli günlerde bile sahada çalıştırıldıklarını söyledi. Türkiye’ye dönmek isteyenleri para kesintisiyle tehdit ettiklerini bildiren işçiler “Yapı Merkezi yönetiminden kimse bu konuyla ilgili konuşmuyor, muhatap bulamıyoruz. Herkesin tek amacı biraz olsun para kazanabilmek. Kötü çalışma şartlarının yanında birde geç yatan maaşlar yüzünden insanların canına tak demiş durumda” dedi.

İşçiler kamp şartlarının da kötü olduğunu söyledi. Tanzanya’da sıtma vakalarının fazla olmasına rağmen şirketin sivrisinekler için ilaçlama yapmadığı belirtildi. Şantiyeye en yakın hastanenin 3 saatlik yol mesafesinde olduğunu aktaran işçiler revir şartlarının da kötü olduğunu dile getirdi. Sağlıklı yemek ve suya dahi erişimin zor olduğu aktarıldı. İşçiler “Yemeklerden böcek çıkıyor. Yemekhane şartları sağlıksız, düzenli ve sağlıklı beslenemiyoruz. Kampta içtiğimiz pet şişedeki sudan bile hastalık kapıyoruz” dedi.