Patronlar yasak dinlemiyor, haklarına sahip çıkan işçiler tazminatsız işten atılıyor. Kocaeli Gebze’de Özer Elektrik, Samsun’da ise Sampa Otomotiv işçileri, sendikalı oldukları için işten çıkarıldı.

Patron sendikalı işçileri işten attı: Hani işten çıkarmak yasaktı?!

EMEK SERVİSİ

Kocaeli Gebze’deki Özer Elektrik adlı işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetki başvurusunda bulunduğunu öğrenen patron yasak dinlemedi, 10 işçiyi tazminatsız işten attı. İşçiler jandarma zoruyla fabrikadan çıkarıldı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Özer Elektrik’te toplu sözleşme için yeterli üye sayısına ulaşarak önceki gün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulundu. Bunu duyan firma yetkilileri, aynı gün 10 işçiyi tazminatsız işten çıkardı. Yetkililerin işçileri sorguya çekerek sendikadan istifaya zorladığı da öğrenildi. Jandarma, önce işçileri zorla fabrikadan çıkardı; ardından işçilerin fabrika önünde direnişe başlamasını engelledi. Bu duruma tepki gösteren Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ile Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın gözaltına alındı. Aydın ve Baltacı, ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı.

İŞÇİLERİN YANINDAYIZ!

İşten atılan işçiler, dün yeniden direnişe geçti. Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada “İnsanca çalışma ve onurlu bir yaşam için sendika hakkımızı engellemeye çalışanlara karşı mücadelemiz devam edecek” dendi. TKP ve Nakliyat-İş Sendikası direnişteki işçileri ziyaret ederken; Sol Parti Gebze İlçe Örgütü’nden yapılan açıklamada da “İşçilerin yanındayız! Halkımızı sendikal faaliyetlerin yasaklanmadığı, işçilerin ekmeğinden olmadığı bir ülke için, ‘Emeğin Türkiyesi’ni kurmak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dendi.

MASKE BAHANE

Samsun’da ise 470 işçinin çalıştığı Sampa Otomotiv Fabrikası’nda, Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası’na üye olan 60 işçi bayram öncesi işten çıkarıldı.

İşçiler, fabrika yönetimi tarafından ‘maske takmadıkları’ gerekçesiyle teker teker iş akitlerinin sonlandırıldığını, ancak bu gerekçenin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Fabrikada maske takmalarına rağmen yönetimin haklarında tutanak tuttuğunu belirten işçiler, sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını ifade etti. Sözcü’nün haberine göre, işten çıkarılan işçilerden biri raporlu olduğu ve fabrikada bulunmadığı gün hakkında ‘maske takmadığı’ gerekçesiyle tutanak tutulduğunu, hakkını sonuna kadar arayacağını kaydetti. İşçilerin tazminatsız işten çıkarıldığı öğrenildi.