Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için tazminatsız işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan işçilerin Ankara’ya yapmak istediği yürüyüşe polis müdahale etti. 109 işçi gözaltına alındı. Gözaltıların ardından Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler iş bırakma eylemi yaptı.

Patrona her yol açık işçiye kapalı

EMEK SERVİSİ

Sermayenin işçilere devlet destekli saldırıları salgın sürecinde katmerlendi. Pandemi bahane edilerek birçok hakkı torba yasa paketleriyle elinden alınan işçilere hukuksuz müdahaleler de arttı. Son olarak Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Özer Elektrik, Systemair HSK ve Baldur fabrikalarında Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için tazminatsız işten atılan veya ücretsiz izne çıkarılan işçilerin Ankara’ya gerçekleştirmek istediği yürüyüş polis tarafından engellendi.

Aralarında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Bağımsız Maden-İş yöneticileri ve İşçi Dayanışma Derneği üyelerinin de bulunduğu 109 kişi gözaltına alındı.

POLİS ÇEMBERE ALDI

Haftalardır fabrikaları önünde işe iade talebiyle direnen metal işçileri, seslerini duyurmak amacıyla Ankara’ya yürüyeceklerini duyurmuş, Kocaeli Valiliği ise pazar günü yaptığı açıklamada kentteki her türlü eylem ve etkinliğin bir ay süreyle yasaklandığını duyurmuştu. “Ferman Vali’nin ise yollar bizimdir” diyen işçiler, dün sabah Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi önünde bir araya geldi. Şube binasının önüne TOMA, zırhlı araç ve gözaltı otobüsleriyle yığınak yapan polis, işçilerin etrafını sardı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, polis ablukasında kalan işçilerin arasında bir açıklama gerçekleştirdi.

İŞTE SİZİN HUKUK DEVLETİNİZ BU

Serdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: “İşveren sendikalaşmanın önüne geçmek için ücretsiz izin gibi hukuksuzluklara başvuruyor. Biz bu hukuksuzlukları aylardır kimseye duyuramıyoruz. Fabrika önlerinde defalarca eylem yaptık. Defalarca farklı yerlerde sesimizi duyurmaya çalıştık. Ama duyan gören olmadı. Pandemi kurallarına uygun şekilde temsili olarak yapacağımız yürüyüş kararımızın hemen ardından Vali Bey yatmamış, kalkmamış, uyumamış, pazar günü o güzelim keyfinden feragat etmiş, pandemi önlemleri gerekçesiyle yasaklama kararı almış. Kendisi pandemi diyor, bizi burada sıkıştırıyor. Yolu kesmeyin diyor ama Emniyet Müdürlüğü yolu kesiyor. Bugün söylüyorlar ya ‘hukuk devleti, demokrasi devleti’ diye. İşte sizin hukuk devletiniz bu. İşverene her yol açık, işçilere her yol kapalı. Bu mu demokrasi, bu mu adalet, bu mu insan hakları?”

SENDİKALI OLMAK HAKTIR

İşçilerin örgütlenme ve toplu sözleşme haklarının engellenmesi, çalışma yaşamında demokratikleşememe gibi nedenlerle Türkiye’nin her yıl Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından kara listeye alındığını hatırlatan Serdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Onlarca işçi ‘yüz kızartıcı suç’ işledikleri gerekçesiyle işten çıkartıldı. Yüz kızartıcı suçları da sendikaya üye olmak. Bu ülkede insanlar sendikaya üye oldu diye yüz kızartıcı suç işlemiş oluyor. Biz bu fabrikalarla, patronlarla ilgili dosyalarımızı hazırladık. Yapmak istediğimiz şey çok basit. Aralarında sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 20 işçi arkadaş Ankara’ya yürüyecek. ILO’ya ve Çalışma Bakanlığı’na dosyaları verecek. Basın açıklamamızı yapıp geri döneceğiz. İşçiler zaten işveren saldırılarıyla karşı karşıya. Bir de üstüne devletin saldırısına uğruyor.”

2 POLİS MÜDAHALESİ, 109 GÖZALTI

Adnan Serdaroğlu’nun polis ablukası altında yaptığı açıklamadan sonra işçiler polis barikatına yüklendi. Polisin ilk sert müdahalesinde 10 işçi gözaltına alındı. İşçiler bunun üzerine oturma eylemine başladı. Bu sırada polis alana daha fazla gözaltı otobüsü getirdi. İkinci müdahalede işçilere desteğe gelen İşçi Dayanışma Derneği üyeleri ve sendika başkanları da olmak üzere 89 kişi daha gözaltına alındı. Böylece gözaltı sayısı 99’a çıktı.

Şube binası abluka altına alındı, giriş-çıkışlar engellendi. Akşam saatlerinde açıklama yapan sendika, gözaltı sayısının 109’a yükseldiğini duyurdu.

İŞÇİLERE DEĞİL, PATRONLARA BARİKAT

Yürüyüşün engellenmesi ve gözaltılara tepki göstermek için Birleşik Metal-İş’in Gebze’de örgütlü olduğu tüm fabrikalarda iş bırakma eylemi yapıldı. İşçiler fabrikalarda gerçekleştirdikleri eylemlerde sık sık “İşçilere değil patronlara barikat” sloganı attı.

METAL İŞÇİSİNE YOLU AÇ

DİSK, Büro Emekçileri Sendikası, Sine-Sen, Dev-Sağlık İş, İnşaat-İş, Bağımsız Maden-İş, İletişim-İş, EMEP ve SOL Parti'nin de aralarında bulunduğu pek çok sendika ve siyasi parti, açıklama yaparak polis müdahalesine tepki gösterdi.

Metal işçilerinin gözaltına alınması sosyal medyayı da ayağa kaldırdı. #metalişçisineyoluaç etiketi kısa sürede Twitter Türkiye gündeminde üst sıralara yükseldi. Yurttaşlar yaptıkları paylaşımlarda, sendikal hakları için mücadele eden ve darp edilerek gözaltına alınan işçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.