Asgari ücret 2021 yılı için yüzde 21,56 zam ile brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. İşçi sendikalarının 'sefalet ücreti' olarak tepki gösterdiği asgari ücrete ilişkin TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, "Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payı ile nihai kararını vermiş oldu. Alınan kararın ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Patronlar asgari ücrete yapılan sefalet zammından memnun

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, işçi sendikalarının tepki gösterdiği asgari ücret zammından memnuniyetini dile getirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplandı.

Bakan Selçuk'un asgari ücrete ilişkin açıklamasının ardından konuşan Akkol, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük küresel krizle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Bu durumun başta çalışanlar olmak üzere işletmeler, iş sahipleri, işverenler, devlet ve kamu kesimi için büyük zorlukları içinde barındırdığını savunan Akkol, mart ayından bu yana ülkede işçi-işveren-devlet ayrımı yapmadan büyük bir mücadele verdiklerini, asgari ücretin de böyle bir ortamda belirlendiğini öne sürdü.

patronlar-asgari-ucrete-yapilan-sefalet-zammindan-memnun-822138-1.
Fotoğraf: TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol

Komisyonun en dengeli asgari ücreti belirlemek için haftalardır çalıştığını iddia eden Akkol, enflasyon, işsizlik, kayıt dışı ile mücadele, iş gücü maliyetleri, ülkeye yeni yatırım çekme gibi birden çok kriterin hesaba katılarak asgari ücretin belirlendiğini öne sürdü.

Akkol, açıklamasında şunları söyledi:

"Ne yazık ki salgın kaynaklı sıkıntılar henüz bitmedi dünyada, ülkemizde de devam ediyor. Salgında ikinci dalga sebebiyle hizmetler başta olmak üzere birçok sektörde işletmeler zor durumda ve faaliyetlerini küçültmek zorunda kaldı.

Komisyon, çalışanların durumunu ve işletmelerin geleceğini de dikkate alarak zor koşullarda kararını verdi. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi enflasyonun 7 puan üzerinde bir refah payı ile nihai kararını vermiş oldu. Alınan kararın ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."​​​​​​​

İŞÇİ SENDİKALARI AÇIKLANAN ÜCRETE TEPKİLİ

İşçi sendikaları, 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi.

KESK'ten yapılan açıklamada, "5'li müteahhite vergi affı için para var! Kaçak saraya her gün 10 milyon TL para var! Kanal İstanbul ihaneti için para var. Alınteri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok..!" denildi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "Bu ülkenin işçisini emekçisini #SefaletÜcreti ile açlığa mahkum ettiniz. Ama bilin ki bu dava burada bitmez Bu hesap burada bitmez!" dedi.