Çok sayıda özel okul dün, 8’inci ve 12’nci sınıflara yönelik takviye kursları için kapılarını açtı. Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Bozdoğan, “Özel okul sahipleri talep etmekte, MEB yerine getirmektedir” dedi.

Patronlar istedi özel okullar açıldı

Mustafa M. Bildircin

Türkiye genelindeki çok sayıda özel okul dün, 8’inci ve 12’nci sınıflarında öğrenim gören öğrencileri için takviye kurslarına başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün takviye kurslarına yönelik il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, “Derslere takviye kursları, kurslarda maske, fiziki mesafe ve hijyen kurallarına titizlikle uyulması kaydıyla açılabilecektir” dendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan, ‘Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol’ isimli kılavuzda yer alan kurallara titizlikle uyulması şartıyla açılan destekleme kurslarına katılımın zorunlu olmadığı, yalnızca isteyen öğrencilerin kurslara katılacağı bildirildi.

EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ

patronlar-istedi-ozel-okullar-acildi-771330-1.Kararın devlet ve özel okullardaki öğrenciler arasında var olan eşitsizliği daha da derinleştireceğini söyleyen Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, konuyu BirGün’e değerlendirdi. Bozdoğan, koronavirüs salgınına ilişkin riskler devam ederken takviye kurslarında yüz yüze eğitime geçilmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Yüz yüze eğitimin 21 Eylül’e kadar yapılmayacağı yönündeki karara karşın özel okulların gelir kaybı yaşamaması ya da daha az tercih edilmesini önlemek amacı ile bu kararın esnetildiğini savunan Bozdoğan, şunları söyledi:

“Yayımlanan yazı, iki durumu açık hale getirmiştir. Özel okulların birer eğitim kurumu olmaktan çok ticari işletme şeklinde faaliyet yürüttüğüdür. Özel okul sahipleri talep etmekte, MEB’de gereğini yerine getirmektedir. Sadece sınava hazırlık yapılması için yüz yüze eğitim yapılmasına onay verilmiş olmasıdır. Okulları açmak yerine öğrencileri rekabet ve yarışma için okullara çağırmak anlaşılabilir bir durum değil. MEB alacağı her kararda çocuğun üstün yararını öncelikle gözetmek durumundadır.”

UZAKTAN EĞİTİME ERİŞEMİYORLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise 31 Ağustos’ta başlayacak uzaktan eğitime ilişkin altyapı sorunlarını gündeme taşıdı.

Öğrencilerin cihaza ve internete erişim sorunlarının devam ettiğine dikkat çeken Adıgüzel, “Öğrencilerin yüzde 5’inin evinde televizyon yok. Eğitimdeki mevcut eşitsizliğin daha da derinleşmesi riskine karşın cihaz ya da internete erişimi olmayan öğrencilere yönelik acil bir eylem planının hazırlanması, somut adımların atılması gerekmektedir” dedi.