TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, izlenen politikalar sebebiyle ülkede gelirlerin eridiğini ifade ederek "TÜFE üç haneye yükseliyor, fakirleşerek büyüyoruz" dedi.

Patronlar Kulübü'nden itiraf: Fakirleşerek büyüyoruz
Fotoğraf: AA

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.

Turan, "Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi politikalarına ilişkin açıklama yapan Turan, faiz indirimi kararını eleştirerek "Enflasyonla mücadelede tüm dünya faiz artırırken, biz tersi bir politika izliyoruz" dedi.

Turan "Rekabetçi kur ve cari fazla politikaları günümüze uyumlu değil ve istenilen sonucu vermiyor. Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz. İzlenen ekonomi politikalarıyla gelirlerimiz eriyor. TÜFE üç haneye yükseliyor, fakirleşerek büyüyoruz" ifadelerini kullandı.

'YATIRIMLAR SADECE DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASIYLA SAĞLANMAZ'

Toplantıda açıklama yapan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ise "Ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtabilmek için uzmanların, teknisyenlerin ve akademisyenlerin de görüşlerine kulak vermek gerek" dedi.

Özilhan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

- Türkiye, gıda fiyatlarındaki artışı önlemek için yeni bir tarım politikası oluşturulmalı.

- Dünyadaki gelişmeler ve içeride uyguladığımız iktisadi politikalarla birlikte ülke risk primi yükseliyor.

- Enflasyon kontrolden çıkıyor, öncelik bunu önlemek ve düşürmek olmalı. Enflasyondaki artış hızı daha önce görmediğimiz düzeyde. Bu durum gelir adaletsizliğini daha da artıracak.

- Piyasanın işleyişine yapılan müdahaleler ekonomiyi daha da bozar.

- Ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtabilmek için uzmanların, teknisyenlerin ve akademisyenlerin de görüşlerine kulak vermek gerek.

- Yatırımlar sadece düşük faiz politikasıyla sağlanmaz.

- Küreselleşmenin yönü ülkelerin ekonomi politikalarını belirleyecek.