Patronları değil hastaları koruyun!

Ülkede koronavirüs bilançosu artarken, kimi özel hastanelerin Covid-19’lu hastalardan ‘ilave ücret’ adı altında para alması tepkilere neden oldu.

Konuya ilişkin İstanbul Tabip Odası’ndan (İTO) yapılan açıklamada, “SGK özel hastane patronlarını değil, Covid-19 hastalarını korumalı” denildi. İTO’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Sağlık Bakanlığı özel hastaneleri pandemi hastanesi ilan etti. Ancak özel hastanelerde acil ve yoğun bakım dışında verilen hizmetler için Covid-19’lu hastalardan ‘ilave ücret’ adı altında para alınmasına devam ediliyor ve hastalarımızın, yurttaşlarımızın haklı olarak tepkisine, öfkesine neden oluyor.

Pandemi günlerinde dahi can derdine düşmüş insanlarımızın cebine göz dikilmesinin sorumlusu özel hastane patronlarının yanı sıra mevcut siyasi iktidardır. Çünkü özel hastanelerin sigortalı hastalardan para almasının önü bu siyasi iktidar tarafından açılmıştır.”

HAYATLARIMIZ KÂRLARINIZDAN DEĞERLİDİR

Açıklama, şöyle devam etti:

“Özel hastanelerin Covid-19’lu hastalardan para almasına izin veren düzenleme 5510 sayılı Kanun’da yer alan ‘ilave ücret’ düzenlemesine dayanmaktadır ve bu düzenleme bugün de yürürlükte. 4 Nisan gecesi Resmi Gazete'de, kamuoyunda ilk başta ‘özel hastaneler artık Covid-19’lu hastalardan para al(a)mayacak’ gibi algılanan ‘SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ yayımlandı. Oysa tebliğle sadece hastanelerde yoğun bakım tedavisinde pandemi süresince ve pandemi olgularına yönelik tedavilerde kullanılan antiserumlar ile ilaçların parenteral formları için SGK’nın hastanelere yapacağı ödeme artırıldı. Böylece SGK’nın pandemi süresince Covid-19 ön tanılı/tanılı hastalara yönelik tedavilerde hastanelere ödeyeceği ücrette yaklaşık iki kat artış yapılmış oldu. Tebliğle başka herhangi bir değişiklik yapılmadığı için özel hastaneler Covid-19 ön tanılı/tanılı hastaların yoğun bakım sürecinden önce ve sonra serviste yatış sürecinde yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil için ilave ücret almaya devam edebilecekler. Neticede, tebliğle hastalar değil, özel hastane patronları korunmuş oldu. Hayatlarımız kârlarınızdan değerlidir.” n Haber Merkezi