Patronların sefalet dayatması metal fırtınaya neden olabilir

HABER MERKEZİ

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi tarafının 130 binden fazla işçiyi ilgilendiren ve 2 yılı kapsayacak toplu sözleşme sürecinde işverenin yüzde 12 zam önermesi üzerine masa dağıldı. Metal işkolunda en fazla üyeye sahip Türk Metal-Sendikası 14 Aralık’tan itibaren eylemlere başlayacaklarını, 20 Aralık’tan itibaren ise grevlere başlayacaklarını belirtti. Birleşik Metal-İş Sendikası da sözleşme sürecinde dayatılmak istenen yüzde 12 zamma karşı eylemlere başladı. İş yerlerinde basın açıklamalarıyla tepki gösterilirken sendika ‘Üretimden gelen gücümüzü kullanırız’ diyerek greve işaret ediyor.

Grev kapıda

Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu tıkanan MESS sözleşme sürecine ilişkin yazılı açıklama yaptı. MESS ile yürütülen Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde gelinen durumu değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasını belirlemek üzere toplandığı belirtildi. Açıklamada işveren tarafının yaptığı yüzde 12’lik teklifin ekonomik gerçeklerle uyuşmadığı belirtilerek 14 aralıkta iş yerlerinde ve kent meydanlarında sosyal diyalog kapısını da açık bırakarak eylemlere başlanacağı aktarıldı. Açıklamada sözleşme sürecinin 12 Ekim’de başladığı hatırlatılarak 2 aylık süreçte yapılan 5 oturum sonucunda sözleşme taslağındaki 49 maddenin kabul edildiği, 75 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte anlaşma sağlanamadığı aktarıldı. MESS’in ilk 6 ay için yüzde 12, sosyal yardımlara ise yüzde 19’luk zam teklif ettiği vurgulandı. Buna karşılık Türk Metal ilk altı için yüzde 27, sosyal yardımlara ise yüzde 35 zam talep ediyor.

Sefalet reddediliyor

Açıklamada, "MESS'in hayatın ve ekonominin gerçekleriyle bağdaşmayan bu teklifi, toplu iş sözleşmesine muhatap iş yerlerinde çalışan ve bu sözleşmeden insan onuruna yaraşır ücret artışı bekleyen 130 bin metal işçisinde büyük hayal kırıklığına neden olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Yapılacak eylemlere halkın katılımının da sağlanacağını ve metal işçisinin haklı taleplerinin tüm topluma anlatılacağı vurgulanan açıklamada şöyle dendi: "Sendikamız, 14 Aralık Salı gününden itibaren, ayrıntıları daha sonra açıklanacak şekilde, iş yerlerinde ve kent meydanlarında eylemlere başlayacak, bu eylemler süreç içinde artarak sürdürülecektir. Bu amaçla, fabrikalarda ve iş yerlerimizin bulunduğu kentlerin meydanlarında kitlesel basın açıklamaları yapılacak, halkımızın metal emekçilerinin bu kutsal mücadelesine desteği sağlanacaktır. Türk Metal Sendikası üyeleri yine 14 Aralık günü MESS Genel Merkezine ve MESS'in bölge temsilciliklerine siyah çelenk koyacaktır. Bu eylemlerde MESS’in bu uzlaşmaz tavrı ve sendikamıza verdiği teklif protesto edilecektir. Sendikamız 20 Aralık Pazartesi gününden itibaren iş yerlerinde uygulanan fazla mesai uygulamasına son verecek, işverenin fazla mesai talepleri kesinlikle kabul edilmeyecektir."

Sendika yaptığı açıklamada eylemlerin 25 Aralık’a kadar devam edeceğini daha sonrası için ise yeni bir eylem planı açıklanacağını duyurdu. MESS’in uzlaşmaz tavrının devam etmesi durumunda ise grevlere başlanacağı belirtilen açıklamada metal işçisinin hak ve onurunu savunun bir sözleşmeyi masa başında bitirmek amaçlandığı ifade edildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası da MESS’in yüzde 12 zam teklifi üzerine iş yerlerinde eylemlere başladı. Sendika ilk 6 ay için yüzde 30 sosyal yardımlara ise yüzde 45 zam talep ediyor. Sendika MESS’in teklifine karşı uzlaşma sağlanmadığı takdirde greve işaret ediyor.