Patronu değil, işçiyi koruyun
Fotoğraf: Salcomp işçileri

Haber Merkezi

İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteren Çin elektronik devi Xiaomi Salcomp fabrikasında işverenin, daralmaya gidildiği gerekçesiyle yaklaşık 400 kişiyi işten çıkarma kararına tepkiler sürüyor. İşçiler dün Esenyurt’ta bulunan Türk Metal Sendikası 1 No’lu Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler, sendikanın duyurduğu istifa edecek olanlara 2 brüt maaşla birlikte kıdem ve ihbar tazminatlarının verileceği açıklamasına tepki gösterdi. “Teşvik paketi”ni kabul etmeyen işçilerin, işveren tarafından işten çıkarılacağı ve paketten yararlanamayacağı da iddia edildi. Yaklaşık 250 işçinin mobbing nedeniyle teklifi kabul ettiğini belirten işçiler, Türk Metal Sendikası ile işverenin işbirliği yaptığını belirtti.

Şube önünde yapılan açıklamada, “Sendika, iddiaya göre işçilere 400 kişinin işten çıkaracağı bilgisi üzerine mağduriyet yaşanmaması adına işverene teşvik paketi sunduklarını, teşvik paketi içerisinde 2 maaş, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi güvencelerin bulunduğunu belirtmiştir. İddiaya göre teşvik paketi ile işçinin nabzı yoklanmış, işten ayrılmayı düşünenler tespit edilmek istenmiştir. Bütün bu süreçte işçilere baskı ve mobbing uygulanmaya devam edilmiştir” dendi.

Sendika tarafından açıklanan “teşvik paketi”ni kabul etmeyen işçilerin işten çıkarılacağının hatırlatıldığı açıklamada, “Bunun üzerine sendikanın iddiaya göre bir itirazı olmamıştır. Üretim alanından başlayarak istifasını vermek isteyenlerin isimleri alınmış, bu kişilere boş kâğıda imza attırılmıştır. Sayı olarak 250’ye ulaşılmasının ardından ertesi gün 35 yaş üstünün ve gerekli durumlarda dahi rapor alanların işten çıkarılacağına dair bir söylentiler sonucu başka işçiler de işten çıkarılacaklarını düşünerek istifa etmiştir. Ardından bir aylık ücretsiz izin söylentileri çıkarılmış, insanlar teşvik paketinden yararlanabilmek adına istifa etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı: “Söz konusu paket için 52 bin lira denmiş, imzalar alındıktan sonra bir yanlışlığın söz konusu olduğu ve işçiye 30 bin lira verileceği söylenmiştir. Avukatlarla iletişime geçen işçiler hedef gösterilmiş, atılan imzaların örneği işçilere verilmemiş, istifa sırasında belgenin resmini çekmek isteyen işçiler engellenmiş, işçilere bir örneği verilmemiştir. Tazminatlar brüt üzerinden değil net ücret üzerinden hesaplanmıştır. İşçilerin tepkisinin ardından bir hafta ücretli izin verilmiş, teşvik paketini kabul etmeyip istifayı reddeden işçiler WhatsApp üzerinden yollanan bir mesaj ile işten çıkarılmıştır.”