Ankara’da 13 yaşındaki çocuk işçi, İstanbul’da 20 yaşındaki genç, iş cinayetine kurban gitti. LİMTER-İş: "Bir buçuk ay içerisinde 5 arkadaşımız iş cinayetine kurban gitti. Tek sebebi tedbirlerin masraf olarak görülmesi".

Patronun kar hırsı işçinin canını alıyor
Fotoğraf: www.isigmeclisi.org

Emek Servisi

Ankara ve İstanbul'da yaşanan iki işçi ölümü, çocuk işçi ve iş cinayetleri gerçeğini yeniden gündeme getirdi. Patronların kar hırsıyla işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini gereksiz masraf olarak görmesi nedeniyle 2022 yılında 1843 işçi ve 2023 yılının ilk dört ayında 585 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Ankara Altındağ Ulubey Mahallesi Bilgin Sokak'ta bulunan bir oto tamir dükkanında çocuk işçi cinayeti meydana geldi. İş yerinde çalıştığı belirtilen 13 yaşındaki Harun Yıldız'ın üzerine malzemelerin taşındığı yük asansörü düştü. Yıldız'ı ziyarete gelen bir yakınının, çocuğun yük asansörünün altında olduğunu fark etmesi ile olay ortaya çıktı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Yıldız'ın hayatını kaybettiğini belirledi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında iş yeri sahibi 2 şüpheli tutuklandı. 

CAN YELEĞİ YOKTU

Bir diğer iş cinayeti ise İstanbul Tuzla’da bulunan Hidrodinamik Tersanesi’nde meydana geldi. 20 yaşındaki işçi İbrahim Dal dubanın üstünde çalışırken denize düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Çalışma arkadaşları, Dal'ın denize düştükten iki saat sonra farkına varıldığını ve üzerinde can yeleğinin olmadığını belirtti. DİSK'e bağlı LİMTER-İş Sendikası’ndan konuyla ilgili twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Taşeronluğun ve örgütsüzlüğün hüküm sürdüğü tersanelerde iş cinayetleri hız kesmeden devam ediyor. Bir buçuk ay içerisinde 5 arkadaşımız iş cinayetine kurban gitti. Tek sebebi, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin tersane patronları ve taşeronları tarafından maliyeti artıran gereksiz masraf olarak görülmesi. 20 yaşında bir arkadaşımız duba üzerinde çalışırken denize düşüyor ve iki saat sonra cesedi denizden çıkarılıyor. Deniz dalgalı olduğundan duba üzerinde çalışmanın olmaması gerekirken, duba üzerinde çalışma yaptırılıyor. Buna rağmen, duba üzerinde çalışılsa dahil en azından bir gözlemcinin orada olması gerekir, gözlemci yok. İşçi arkadaşımızın üzerinde can yeleği olması gerekir, can yeleği yok. Şayet bu tedbirler alınmış olsaydı, bunlar gereksiz masraf olarak görülmemiş olsaydı işçi arkadaşımız şu anda yanımızda olacaktı ve aramızda olacaktı. Tek çaremiz var, tek çare tersanelerde işçi sınıfının örgütlenmesi. Örgütlü olmadığımız koşullarda tersane patronlarında taşeronların ve genel anlamda patronların kar hırsına kurban gitmeye devam edeceğiz.”  

***

THY ÇALIŞANI NOT BIRAKIP İNTİHAR ETTİ

Türk Hava Yolları’nın (THY) yer hizmetleri şirketi Turkish Ground Services’te uzun yıllardır görev yapan Ömer Koray Özbay, bir veda mektubu bırakarak intihar etti.

İntiharı öncesinde çektiği bir videoyu ve 4 sayfalık veda mektubunu sosyal medya hesabından paylaşan Özbay’dan daha sonra haber alınamadı. Arkadaşları saatler sonra, Özbay’ın ölüm haberini aldıklarını aktardı. Özbay, paylaştığı videoda kariyerinde yeni bir sayfa açmak için Japonya’ya gittiğini, ancak THY’de istasyon müdürü olarak görev yapan S.G’nin kendisine yönelik sistematik baskı uyguladığını ve dayanacak gücünün kalmadığını belirtti. Özbay, veda notunda "Hakkımı helal etmiyorum" dedi.

EN FAZLA İŞÇİ ÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE

Son yıllarda binlerce işçinin can verdiği ülkenin iş kazası ve cinayetleri konusundaki karnesi zayıflarla dolu. Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu Eurosat ve SGK’nin verilerine göre en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ülke Türkiye. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre, Türkiye’de 2022 yılında iş kazalarında en az 1843 kişi hayatını kaybederken 2023 yılının ilk 4 ayında 585 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ocakta 120, şubatta 213, martta 130, nisanda 122 işçi yaşamını yitirdi. Verilere göre bu yıl da her gün ‘en az’ 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

UNICEF: 893 BİN ÇOCUK İŞÇİ VAR

UNICEF Türkiye verilerine göre 5-17 yaş arası 893 bin çocuk işçi bulunuyor. Türkiye Çocuk Hakları Strateji Raporu’na göre çalışan çocukların yüzde 33.5’i okulu terk ediyor. Yüzde 64’ü tarım sektöründe çalıştırılan çocuk işçilerin 306 bin 299’u okulu tamamen bırakıyor.