Kanye West, son single’ı ‘Only One’da Paul McCartney isimli gençliğinin baharında, tecrübesiz bir adamla düet yaptı. Kanye West o kadar şahane bir insan ki böyle tanınmamış isimleri, keşfedip yeteneklerine güvenip onlara şans veriyor. Öyle mübarek öyle eli öpülesi bir kişi...

Paul McCartney de kim ki?

BARIŞ AKPOLAT - barisakpolat@gmail.com

Bu saçmalıkları söyleyen ben değilim tabii ki. Kanye West’in hayranları... ‘Only One’ single’ı, sürpriz bir biçimde üç gün önce yayınlandığından beri inanılmaz trajikomiklikte bir tartışma sürüp gidiyor. McCartney, The Beatles’ın solisti, bas gitaristi ve hayatta kalan son iki üyeden biri. The Beatles’ın sözlerinden sesine kadar her şeyinde imzası var. Milyonlarca albüm sattı, The Beatles’ı geçtik müzik tarihinin en önemli şarkılarına imza attı. Müziği ve dünya kültürel tarihini değiştirdi. Klasik rock, pop, progresif veya saykedelik rock sularında gezindi, hepsinin altından inanılmaz şekilde kalktı ve türlerin kökenine inanılmaz beste ve eserler bıraktı. Hepsi de kılavuz niteliğinde...

Rahmetli John Lennon’la bir elmanın iki yarısı gibi olan McCartney şu anda İngiltere’deki evinde yağmuru izleyip beş çayını içerek kıs kıs gülüyordur bu son tartışmalara. Belki de günümüz gençliğinin cehaletine bakarak biraz da üzülüyordur.

McCARTNEY'YE KARİYER ŞANSI DOĞDU

“Kanye West hiç tanınmayan bir adama şarkısında yer vererek ona kariyer şansı tanıdı. Helal sana Kanye!” Bu cümle belki de cehaletin 140 karaktere sığan hali. “Kimse Paul McCartney’i tanımak zorunda değil elbette ama en azından Google var ve cahilliğinizi ortalığa saçmadan önce ona sorabilirsiniz” diyor bir başka Twitter kullanıcısı da.

Cehaletin yarattığı özgüven bambaşka. O kadar rahatlar ki dünya müziğinin seyrini değiştiren gruplardan biri olan The Beatles’ın Paul McCartney’ini hiç tanımıyorlar, tanımaya keşfetmek için de hiç uğraş vermiyorlar. Hayatları sosyal medyada geçiyor. Demek ki haber sitelerine bir kez bile bakmıyorlar. O çok sevdikleri ve bence çok da güzel müzik yapan Kanye West’in yeni single haberini okumuyorlar. Okusalar “Son Beatle’lardan Paul McCartney’le yapılan düet” cümlelerini görürler. Belki de görüp geçerler. Çünkü kimse artık merak edip araştırmıyor. Hayatlarımız Youtube’da geçiyor. Müziklerimizi depolarında 20-30 milyon şarkı tutan Spotify, Deezer gibi sistemlerden dinliyoruz ama bu gruplardan hiç haberleri yok. The Beatles.... Bir İngiliz’in The Beatles’ı tanımıyor oluşu kadar vahim az şey olabilir. Müzik dinlemeyi seven bir memleketlimin MFÖ’yü bilmemesi kadar acı verici...

‘Yesterday’ gibi bir efsaneyi John Lennon’la ortak yazan, 100 milyon albümden fazlasını satmış bir adam Paul McCartney. Twitter’daki ‘DukeOfHoops’ adlı kullanıcıysa şunları söylüyor: “Amerikan gençliğinin düşüşü, insanların Paul McCartney’i tanımamasıyla kanıtlanmıştır.”

Belki de gerçekten de öyledir. Kültürsüz, cahil ve utanmadan bu cehaletini ortaya saçan gençlikten sorumlu hangi insan merak ediyor.

***

Babaanneden torununa mektup

Kim Kardashian ve Kanye West çiftinin yeni doğan oğlu North’a bir mektup niteliğinde bir şarkı Only One. Kanye West’in yaşamını yitiren annesinden torununa yazılmış hayali bir mektup olan şarkı önceki günlerde sürpriz olarak yayınlandı. Sadece iTunes üzerinden dinlenebilen şarkıda West’e The Beatles’ın efsane üyesi Paul McCartney eşlik etmişti.