Rize’nin Pazar ilçesinde bir yıl önce açılan Pazar Kültür ve Sanat Evi, kuruluş yıldönümünde Kalbimizin Kıyısında ismiyle söyleşilerin de yer aldığı şenlik düzenledi

Pazar’da yeni bir renk, yeni bir soluk

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Rize’nin Pazar ilçesinde Pazar Kültür ve Sanat Şenliği düzenlendi. Pazar Kültür ve Sanat Evi açılışının 1’inci yılı vesilesiyle Kalbimizin Kıyısında başlığıyla düzenlenen şenlik yetişkinler için 4, çocuklar için de 3 oturumdan oluştu. Şenliğin açılışı Ayşe Uzunhasanoğlu Pırpır’ın resim sergisiyle başladı. Pırpır, sergiye katılanlarla söyleşi gerçekleştirerek resimlerde yaptığı vurgulardan bahsetti.

Resim sergisinin ardından Yazar Levent Turhan Gümüş ve Yazar Selda Uzunkaya’nın katılımıyla “Çocuklar için Edebiyat” söyleşisi başladı. Çocuklarla kitaplar üzerine konuşmalar yapılan oturumun ardından yazarlar çocuklar için kitaplarını imzaladı. Söyleşinin ardından çocuklar eğitimci Şennaz Uzun ve Yazar Uzunkaya ile drama dersine geçtiler. Bu etkinlikte çocuklar dans ederek müziğin belli kısımlarında el ele tutuşarak aralarında bir iletişim sağlandı ve etkinlik farklı oyunlarla devam etti. Çocuklarla yapılan son etkinlikte Çocuk Hakları Atölyesi oluşturuldu. Gruplara ayrılan çocuklar, şenliğe dair eleştirilerini sunarak kendi adlarına karar alındığı için yetişkinlere bir dunum gerçekleştirdiler. Seneye yapılacak olan şenlikte kendi fikirlerinin de sorulmasını isteyen çocuklar, şenliğe dair isteklerin madde halinde sıraladılar.

Hayalimiz…
Çocuklar için yapılan etkinliklerin yanı sıra yetişkinler için de farklı oturumlar gerçekleşti. “Yaşatılması Gerek Dil Lazca ve Laz Edebiyatı” söyleşisinde katılımcı İrfan Çağatay Lazca’nın nasıl doğduğunu, alfabesinin nasıl oluşturulduğunu anlattı. Bu oturumun ardından Şair İbrahim Karaca ve Şair Yaşar Miraç’ın katılımıyla “Şiirle Düşünmek, Şiirle Yaşamak” başlıklı oturum başladı ve bu oturumda iki şair karşılıklı şiirlerini okuyarak ara ara hikâyeler anlattı. Oturumlar Yazar Mahir Ünsal Eriş’in katılımı ile “Edebiyatımızda Yeni Yüzler” isimli etkinliğin ardından sona erdi.

Eriş ile yapılan söyleşide yazar kitaplarını yazmaya nasıl başladığından bahsetti. Kitaplarının isimlerine değinen Eriş “İsim seçerken artık dikkat ediyorum. “Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde...” ismini Ferdi Tayfur’dan dolayı seçmiştim ama Ferdi Tayfur ondan sonra iktidar yemeklerinin aranan yüzü haline geldi, “Olduğu Kadar Güzeldik” ismi de Yıldız Tilbe’nin şarkısında geçiyordu, o yüzden koymuştum ama o da sosyal medyada Yahudi düşmanlığı ile ilgili paylaşımlara başladı. Artık isim koyarken korkuyorum” dedi.

Festivalin son oturumunun ardından 3 saatlik bir ara verildi ve festival, İsmail Hakkı Demircioğlu, Gökhan Birben ve Korhan Özyıldız’ın sahne aldığı konser ile son buldu.

***

Emeğin karşılığı alındı
Pazar Kültür Sanat Evi sorumlularından Devrim Şahinbaş, Pazar Kültür ve Sanat Evi’ni kurarken yapmak istedikleri şeylerden en önemlisinin Pazar’ın kültürel, sanatsal faaliyetlerini büyütmek, geliştirmek özellikle çocuklara bu alanları açmak, çocukların gelişimine katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi.

Festival katılımcılarından Kenan Kurt yapılan etkinlikler doğrultusunda yapılan etkinliklerin Pazar halkı için büyük avantaj olduğunu vurguladı. Gerçekleştirilen bu şenlikte çocukların, gençlerin kendilerini gerçekleştirebilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri ortamlar yaratılmaya çalışıldığını gözlemleyen Kurt, “Pazar Kültür ve Sanat Evi de bu noktada kendine bir misyon yüklemiş ve ciddi anlamda yıl içerisinde kendine bir yelpaze oluşturmuş. Bundan sonrası için de Kültür Sanat Evi için güzel bir gelecek olduğunu düşünüyorum” dedi.

Festivale kızı ile birlikte katılan Fevziye Ekşioğlu, Pazar’da böyle bir etkinliğin olması insanın ufkunu açtığını ve dışarıda yaşayan biri olarak Pazar’a geldiğinde böyle bir etkinlikle buluşmanın çok güzel olduğunu belirtti.
Bir diğer katılımcı olan İbrahim Çelik, tatilini bu etkinliğe denk getirecek şekilde ayarladığını ve özellikle çocukların etkinliğinden çok etkilediğini söyledi.