Ortadoğu halkları bayram gününü peş peşe saldırılarla karşıladı. Bağdat’ta pazar yerini hedef alan saldırıda can kaybı 35’e yükseldi. Kabil’de ise bayram namazı kılan devlet heyetinin bulunduğu bölgeye füze fırlatıldı.

Pazarda katliam

DIŞ HABERLER SERVİSİ

IŞİD ve Taliban’ın gücünü halen koruduğu ülkelerde peş peşe düzenlenen saldırılar bayram gününü kana buladı. Irak’ın başkenti Bağdat’ta pazartesi günü akşam saatlerinde bayram alışverişine çıkan yurttaşları hedef alan bombalı saldırıda can kaybı 35’e yükseldi. Söz konusu katliam Bağdat’ta son üç yıldır yaşanan en ölümcül bombalı saldırı oldu.

SADR HEDEFTE

Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı Güvenlik Medya Hücresi tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ın Sadr bölgesinde Wahailat isimli pazar yerine düzenlenen saldırının el yapımı bir patlayıcıyla yapıldığı ifade edilirken Telegram üzerinden yayın yapan Nasher News’e göre, saldırıyı IŞİD üstlendi. Bağdat’ta bu yılın başından itibaren üçüncü kez kalabalık bir pazar alanı bombaların hedefi oldu. IŞİD daha önce de Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sadr’da benzer saldırılarda bulunmuştu. Nisan ve haziran aylarında da yine Sadr bölgesinde bombalı saldırılar düzenlenmiş bu saldırılarda en az dört kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Ocak ayında kentte düzenlenen saldırıda 30 kişi kaybetmişti.

FÜZELER ATILDI

Bir diğer hedef alınan kent Kabil oldu. Afganistan’ın başkenti Kabil’de dün bayram namazı esnasında cumhurbaşkanlığı sarayının yakınlarına üç roket atıldı. Ülke kamuoyunda saldırı faili olarak Taliban’a işaret edilirken örgütten saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı. Shehab Ajansı’nın olay anına ait yayınladığı görüntülerde, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve heyetin patlamalara rağmen namaz kılmaya devam ettiği görüldü. Gani, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “Taliban barış için hiçbir istek ve niyetlerinin olmadığını kanıtladı” dedi. Afganistan İçişleri Bakanı Mirvais Stanikzai ise “Afganistan düşmanları Kabil’in farklı noktalarına isabet eden roketler attı. İlk tespitlerimize göre can kaybı yaşanmadı” açıklaması yaptı.

İKİ ÜLKEYE İHLAL

Suriye ve Lübnan toprakları ise önceki gün İsrail güçlerinin hava saldırısına uğradı. Suriye resmi haber ajansı SANA, İsrail hava kuvvetlerinin Halep’in güneyindeki Sifire ilçesinde bulunan bazı yerleşkelere gece saatlerinde hava saldırısı düzenlediğini duyururken saldırıların hava savunma sistemleriyle engellendiği açıklandı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise hava saldırılarında İran’a yakın güçlere ait silah depolarının olduğu Cebel Vaha bölgesinin hedef alındığını aktardı. Öte yandan, İsrail ordusu Lübnan’ın güneyine top atışları yaptığını açıkladı. İsrail ordusunun resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Lübnan’dan füze atıldığı iddia edilerek “Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine iki füze fırlatıldı. İki füzeden biri Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından imha edildi ve ikincisi İsrail içinde açık bir alana indi. Füzelere top atışlarıyla karşılık verildi” denildi.