Bir yandan ekonomik krizle, diğer yandan pahalı meyve-sebze fiyatlarıyla başa çıkmaya çalışan yurttaş, pazardan boş torbalarla dönüyor. Esnaf ise tezgâhtaki ürünleri satamamaktan şikâyetçi.

Pazarda torbalar da cepler de boş

Meral DANYILDIZ

Ekonomik kriz nedeniyle günden güne artış gösteren pazar fiyatları alıcıyı da satıcıyı da olumsuz etkiliyor. Kriz sebebiyle yurttaşlar pazar arabaları dolmadan evin yolunu tutuyor. İstanbul Zeytinburnu’ndan bulunan Çarşamba Pazarı’nda konuştuğumuz esnaf, 4 çocuklu ailelerin bile bir kilo meyve alabildiğini kaydetti. Pazara gelen yurttaşlar ise pahalılıktan ötürü poşetlerin anca yarısını doldurabildiklerini söylüyor.

40 senedir pazarcılık yaptığını söyleyen 59 yaşındaki Mustafa Toprakçı, yurttaşların eskiye göre artık çok daha az şey aldığını belirtiyor. Dört çocuklu ailelerin bile bir kiloluk meyve aldığını kaydeden Toprakçı, şöyle konuşuyor: “Fiyatlar marketlere göre uygun. Markette şeftali sekiz on lira, bizde beş lira. Geçen seneler ise daha ucuzdu. İnsanlar artık eskiye göre çok daha az alıyorlar. Diyelim birinin dört tane çocuğu var, buraya gelip bir kilo şeftali alıyor. Bundan maalesef herkes dertli. Pazarın halini görüyorsunuz, eskiden biz bu saatlerde satış yapardık. Ama şimdi cebimde sabahtan beri on lira var.”

pazarda-torbalar-da-cepler-de-bos-779042-1.

'POŞETLERİ DOLDURAMIYORUZ'

Pazarda yurttaşların pazar arabalarına baktığımızda ise bizi boş torbalar karşılıyor. Musa Ardal, “Fiyatlar pahalı, alamıyoruz. Düşük emekli maaşıyla geçiniyoruz. Poşetleri doldurmak nerde? Anca yarısını doldurabiliyoruz. Ucuzlardan alıp gidiyoruz. Pazarlar yine bir nebze daha ucuz. Burada domates iki lira, manavda dört beş lira” diyor.
Sabahattin Vatanacan ise “Pazar torbalarını dolduramıyoruz, şimdi boş gideceğim. Geldiğime de pişman oldum” ifadelerini kullanıyor.

'38 YILIN EN KÖTÜ TABLOSU BU'

38 yıldır pazarcılık yapan Hayati Ay’a yumurta fiyatlarında yaşanan artışı soruyoruz. Pazarda 15 tanesini 7 liraya satan Ay, şöyle cevaplıyor: “Biz günlük sattığımız için marketlerden her zaman bir lira daha aşağı satıyoruz.” Ay, şöyle diyor: “Vatandaşın geliri de kısıtlı. 30 tane alacağına 15 tane alıyor. Eskiden 2 bin koli satıyorduk şimdi 750 koli satıyoruz. Yarı yarıya düştü. Hemen hemen 38 yıldır gördüğüm en kötü tablo bu tablo.”