Çiğli’nin Harmandalı Mahallesi’nde bulunan Yeni Hayat Kooperatifi raflarındaki hijyenik pede olan yüzde 18 KDV’yi kaldırıp satışlarını vergisiz fiyatlar üzerine gerçekleştirmeye başladı.

Ped fiyatlarındaki  KDV rafa kalktı

Yağmur Beril VAROL

Son zamlarla birlikte günden güne atan hayat pahalılığı, yurttaşın cebine de diline de geçinememe olarak yansırken, hijyenik ped gibi temel ihtiyaçları bile almakta zorlanır hale geldi. Artan kur fiyatlarını bahane eden zincir marketler günden güne pedlere zam yaptı.


Çiğli’nin Harmandalı Mahallesi’nde bulunan 4 yıldır hizmet veren Yeni Hayat Kooperatifi, raflarındaki hijyenik pede olan yüzde 18 KDV’yi kaldırıp, zarar etmeyi göze alarak ped fiyatlarını indirdi. Özellikle son günlerde marketlerdeki hijyenik pede gelen zamları endişeyle izlediklerini ve zincir marketlerin artan kur fiyatlarını bahane ederek fiyatları bu kadar yükselttiklerini dile getiren Yeni Hayat Kooperatifi çalışanı Nazlı Gün, “Basit bir cevap belki ama bu bir temel ihtiyaç. Asgariden düşünerek bugünün alım gücüyle de insanların ped ihtiyaçlarını karşılamasının zor olduğunu biliyoruz. Zaten bu KDV oranları ve fiyatlarla ürünleri rafa koymak bizim için de kurum olarak zor çünkü biliyoruz ki temel ihtiyaç. Sürdürülebilir bir hale getirmek önemli tabi. Yeni Hayat Kooperatifi hem askıda ped dayanışmasıyla hem de alış fiyatına ve KDV’siz hijyenik ped satışlarına yüzde 18’lik vergi kalkana kadar da devam edecek. Bu dayanışmayı ancak hep birlikte büyütebileceğimizi biliyoruz” dedi.

Ped fiyatlarındaki KDV’yi kaldırdıklarını sosyal medyadan paylaştıktan sonra talebin çoğaldığını anlatan Gün sözlerine şu şekilde devam etti: “Tabii talep ihtiyaçla doğru orantılı olabilir sonuçta temel ihtiyaç ancak kişi başı alımlarda stokçuluğun önüne geçip dayanışmayı büyütebilmek adına tek seferde alımları 3 ile sınırlandırmak durumunda kaldık. Tek seferde yüksek adette satış yapıldığında, toplu alım yapabilecek ekonomik gücü olmayan kişilerin ucuz pede erişimleri engellenmiş oluyor. Ancak alım gücü olan ve 3 taneden fazla almak isteyen kişilere de askıya ped bırakabileceklerini söylüyoruz. Ne kadar süreyle böyle satışta olacağı soruluyor. Devam edeceğini bunun bir indirim kampanyası olmadığını özellikle belirtmeliyiz.”

PEDE YÜZDE 18 PIRLANTAYA YÜZDE 1

Hijyenik pedlerin ücretsiz olması gerektiğini çünkü zaruri bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Harmandalı Mahallesi’nde yaşayan Songül Biliceli, “KDV’yi bırakın, devlet tarafından ücretsiz dağıtılmalı bana sorarsanız. Ancak devletin yapmadığını burada mahallemizde, küçük bir işletme olan Yeni Hayat Kooperatifi zararı göze alarak yapıyor. Kooperatif, hijyenik ped satışlarında vergiyi kaldırdıysa bunu zincir marketlerin de yapması gerektiğini düşünüyorum açıkçası. Yeni Hayat Kooperatifi’nde KDV’siz fiyatları görünce vergili fiyatla arasındaki farkı karşılaştırdığımda şok oldum. Yüzde 18 deyip geçiyormuşuz ama fiyat farkı büyük. Devletin hijyenik pedden bile bu kadar kâr ederken pırlanta, yat gibi lüks tüketim ürünlerinden vergi almaması düşündürücü” şeklinde konuştu