Pegasus Hava Yolları’nın tazminatlarını ödemeden kovduğu sendikalı işçiler şirketin İstanbul’daki merkezi önünde haklarını istedi. İşçiler bugün İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda eylemlerine devam edecek.

Pegasus, işçinin alın terine çöktü

EMEK SERVİSİ

Sabancı’ya ait Pegasus Hava Yolu’nda işten çıkarma yasağının kalkmasıyla birlikte işten çıkarılan Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlü 52 işçi dün firmanın İstanbul Kurtköy’de bulunan genel merkezi önünde eylem yaparak tazminatlarının ödenmesini ve sendikal hakka saygı duyulmasını talep etti. Sendika yönetiminin de kendilerine destek verdiği işçiler Pegasus genel merkezi önünde alkışlarlar ve sloganlarla şirket yönetimiyle görüşmeyi talep etti. Yaklaşık 4 saatlik eylemin ardından görüşme gerçekleşmeyince işçiler basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada “Bizi işten çıkarırken verdiğiniz kod, tazminatlarımızın ödenmesi önünde engel değil. İşsizlik sigortasına başvurma hakkımız var. Ancak hukuksuzca tazminatlarımızı ödemiyorsunuz. Tazminatları ödeyin, anayasal hak olan sendikal örgütlenmeye balta vurmayın” dedi.

Eylemin ardından BirGün’e konuşan işçilerden Barış Turan: “Bizi işten çıkarırken performansı gerekçe gösterdiler. Oysaki sendikal örgütlenmeyi öğrenmeden önce bize başarı, teşekkür ödülleri veriliyordu. Performansımızdan memnunlardı. Sendikayla iş değişti. Üstelik kıdem ve ihbar tazminatını ödemediler. Bugün firmanın önüne gelerek yönetimle görüşmeyi talep ettik. Görüşmek istemediler” diye konuştu.

Eylem havalimanında devam edecek

Plazanın önünün bariyerlerle çevrili olduğunu söyleyen Turan eylemi şöyle anlattı: “Burada bariyerler var ve yurttaşların girmesi pek mümkün değil. Buradaki plazalara ayrılmış bir alan olarak gösteriliyor. Girerken HES kodu soruluyor. Biz bunun toplu girişleri önlemek adına yapıldığını düşünüyoruz. Geldiğimizde Emniyet Müdür Yardımcısı olduğunu öğrendiğimiz birisi daha vardı. Bina içine alınmadık. Sendika yönetimi de bize destek verdi. Eylemde yanımızda sendika başkanımız Ali Rıza Küçükosmanoğlu da vardı. 4 saat kadar görüşme yapmak için bekledik. Bu sırada alkışlarımızla ses çıkardık. Görüşme gerçekleşmedi.”
Tazminatlarını almak için hukuk sürecini başlattıklarını aktaran Turan şu ifadeleri kullandı: “Biz işten çıkarılırken tazminat haklarımız vardı. Burada en az çalışan arkadaşımız 5 yıllık. 10 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. İhbar, kıdem tazminatları ödenmedi. Bizim yasal olarak tazminat hakkımız var çünkü Kod-29 gibi bir maddeyle atılmadık. Avukatlara vekaletlerimizi verdik. Ayın 24’ünde arabulucuyla görüşeceğiz. Sonrasında da gerekirse Pegasus’un yargılanma süreci başlar. Taleplerimiz basit. Tazminatlarımızı ödeyin, sendikal hakkı engellemeye çalışmayın.”

İşyerinde ağlayan arkadaşlar oldu

Eyleme, çalışmaya devam eden arkadaşlarının da destek verdiğini söyleyen Turan “Arkadaşlarımız korktuğu için yanımıza gelemiyorlar. Destek verseler kameralardan takip edip bulurlar, onları da kovarlar. Ancak biz arkadaşlarımızın bakışlarından dahi anlıyoruz. Bazı arkadaşlarımız dayanamayıp kenarda ağladı. Sendikalı olmak bu kadar zor olmamalı” diye konuştu.

Örgütlenme sürecinin devam ettiğinin altını çizen Turan “Biz işten atıldıktan sonra daha yatay ilerlemeye başladı. Burada örgütlenmek zaten zor. Bir de çok dağınık bir yapısı var. Fabrikadaki gibi herkes toplu bir yerde durmuyor. Departmanlar ayrı. Her departmanın da kendine özgü karakteri oluyor. Ancak örgütleneceğiz” vurgusunu yaptı.