Sabancı’ya ait Pegasus Havayolları’nda işten atılan 40 işçiden biri olan Barış Turan “Sendikadan sonra zam yaptılar. Sonra da işten attılar” dedi.

Pegasus’u sendika korkusu sardı

Deniz GÜNGÖR

Sabancı’ya ait Pegasus Havayolları’nda sendikalaştıktan sonra işten atılan işçiler işe iade talep ediyor. Sendikalı çalışma haklarının olduğunu aktaran işçiler “İşten çıkarma yasağının bitmesiyle kapı önüne konduk” dedi.

İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus Havayolu işçileri ağır çalışma koşulları nedeniyle mayıs ayında Nakliyat-İş Sendikası ile örgütlendi. İşten çıkarma yasağının 1 Temmuz’da sona ermesiyle birlikte 40 işçi işten performans düşüklüğü bahane edilerek kovuldu. İşten atılan işçilerden Barış Turan, “Sendikalı olduğumuz için bize özel vardiya oluşturdular. Gece 3 öğlen 12 çalıştırıldık” ifadelerini kullandı.

MOBBİNG UYGULADILAR

Turan, sendikada örgütlendikten sonra mobbingin arttığını belirterek: “Sendikadan önce bizden fazlasıyla memnun olduklarını dile getirmelerine rağmen sendikalı olduğumuzu öğrendikten sonra bize karşı tutumları değişti. Onur belgelerim bile var ancak şimdi performans yetersizliği iddiasıyla işten çıkarıldım” dedi.

İşten çıkarılma planlarının 30 Haziranda yapıldığını söyleyen Turan, “Bana 30 Haziran’da aniden izin verdiler. Bizi bilerek 3 gün işe çağırmadılar. 2 Temmuz’da ise iş akdimizin tek taraflı olarak feshedildiğini öğrendik” diye konuştu. İşten çıkarıldıktan sonra şahsi eşyalarını almalarına izin verilmediğini belirten Turan şunları söyledi: “Bizim şahsi eşyalarımızı 13 gün boyunca gasp ettiler. Eşyalarımızı almak istediğimizi belirttiğimizde de bizim dolaplarımızı araçlarla dışarı çıkarıp oradan 2-3 yöneticinin nezaretinde temin etmemizi istediler. Bize vebalıymışız gibi davranıldı.”

İHANET DEĞİL YASAL HAK

Sendikadan önce işçilere yüzde 7 zam yapmayı planyan firmanın, sendikayı duyduktan sonra yüzde 15 zam yaptığını aktaran Turan şunları dile getirdi: “Sendikadan sonra devamlılık primini getirdiler. Bu primin altında yatan niyet ise, ‘İnsanlar rapor almasın, işe gelsin’ düşüncesidir. Pandemi başladığından beri bu primleri alamazken birden vermeye başladılar. Biz işten çıkarılmadan önce 300 lira, biz işten çıkarıldıktan sonra ise bu prim adı altında 650 lira çalışanlara verilmiş.”

Turan yaşananları şöyle değerlendirdi: “Sendikayı kesinlikle istemedikleri için bunları yapıyorlar. Asıl amaç, ‘Bakın her şey yolunda, sendikalı olmaya gerek yok’ algısını oluşturmak.”

Terminal Müdürü Erdinç Meriç’in sendikalı işçilere, “Sendikalı olup bize ihanet etmeyin” dediğini belirten Turan, “Bu açıkça sendikal haklara karşı bir söylemdir. Aynı zamanda Yer İşletme Müdürü ise ‘Beğenmiyorsanız çıkın gidin. Sultanbeyli’den bir kamyon dolusu adam getirip sizin yerinize çalıştırabilirim. Dışarıda ağzı kokan, aç olan insan bir sürü insan var’ diyerek aşağılayıcı ithamlarda bulundu” ifadelerini kullandı.

Meriç’in sözlerini değerlendiren Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu şöyle konuştu: “Pegasus’un, diğer tüm işverenler gibi sendikalı olmayı kendilerine karşı bir ihanet olarak yorumlamasına şaşırmıyorum. Pegasus Havayolları, Anayasal haklara saygı gösterdiklerini söylese bile işe alımlarda personellere ‘Sendikaya üye olmayın. Üye olursanız işini kaybedersiniz’ tarzında yaklaşımları var.”