Çocuklar arkadaşlarıyla vakit geçirmekten hoşlanır. Leonardo da Vinci ve Marie Curie’nin en yakın arkadaşınız olduğunu düşünsenize. Onlara sıkıcı sorular sormak yerine kimsenin bilmediği sırlarını öğrenebiliriz.

Peki ama  kim bunlar?

ALİ ULAŞ

Zaman makinesine atlayıp hayatını merak ettiğin tarihi kişiliklerle arkadaş olmak ister misin? Hem belki sana, kimsenin bilmediği birkaç sır verirler.

Dinozor Çocuk’un yayınladığı ‘Peki Ama Kim Bu?’ serisinin en belirgin özelliği tarihi kişiliklerin bizimle doğrudan bir arkadaş gibi konuşuyor olmasıdır. Yaşadıkları dünyayı bizlere tanıtarak dönemlerinde yaptıkları çalışmalara bizleri ortak ediyorlar.

Kitapların giriş kısmında tarihi kişiliklerin hayatları boyunca bulunduğu şehirler ve bu şehirlerin sembolleri olan mimari yapılar resmediliyor. Kitabın sonundaki haritada da tarihi kişiliklerin günümüzde eserlerinin sergilendiği ya da adının geçtiği belli başlı yerler bulunuyor. Örneğin, ‘Peki Ama Kim Bu Marie Curie’ adlı kitabın sonunda ismini Marie Curie’den alan ‘7000 Curie’ adlı astreoid; ‘Peki Ama Kim Bu Leonardo da Vinci’ adlı kitabın sonunda ünlü ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunun bulunduğu müze resmedilmiştir. Kitap eğlenceli çizimlerle bezeli. Bu çizimler bilgiyi görselle buluşturarak çocukların hafızalarında kalıcı olmayı sağlıyor. Mimari, sanat eserleri, bilimsel çalışmalar gibi birçok genel kültür bilgisi, tarihi kişiliklerin hayatının yanında veriliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi tarihi kişilikler kendi ağzından okuyucuyla iletişime geçiyor. Fiziksel özelliklerini, zaaflarını, hünerlerini, eserlerini bize anlatıyor. Yeni tanıştığımız bir arkadaş gibi yakınlık kuruyor bizimle. Anlaşılmak için doğup büyüdüğü yeri, içinde bulunduğu devri, yaşadığı zorlukların üstesinden geliş öyküsünü bize ilham olurcasına paylaşıyor. Örneğin Marie Curie yaşadığı yüzyılında kadınların hor görüldüğünü, üniversitelere alınmadığını, buna rağmen azimle çalışarak en iyi üniversitelerde okuyup en prestijli ödülleri aldığını samimi bir şekilde anlatıyor.

Kitaplar bu tarihi kişilikleri artısıyla eksisiyle okuyucuya vererek nesnel bir bakışla o günü, kişileri tam olarak kavramamızı sağlıyor.

Zaman makinesine binip tarihi şahsiyetlerle arkadaş olma şansını kaçırma!

HHH

Dinozor Çocuk’un yeni başlayan bu biyografi serisinin devam kitapları Neil Armstrong, Shakespeare, Charles Darwin, Pablo Picasso, Mozart ve Kleopatra üzerine olacak. Tarihe iz bırakmış bu isimlerin, keyifli bir akış ve güzel bir dille aktarımı elbette çocuklara ilham olması açısından önemli hale geliyor. Her iki kitap da Aydagül Ferullo’nun ince esprileri kaçırmadan aktardığı güzel bir Türkçe kullanımıyla dikkat çekiyor.