Pekin-Tokyo iletişim hattı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japonya ile Çin savunma bakanları, iki ülke savunma otoriteleri arasında acil iletişim hattının kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo ile Çinli mevkidaşı Vey Fınghı'nın çevrim içi görüşmesinde gerçekleşti.

Japon Bakan Nobuo, ikili ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı iki saat süren görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarının Japonya için hayati olduğunu belirtti. Çin ile ilişkilerinde çözülmemiş sorunlara değinen Nobuo, "Dürüst iletişim kurmaya ve bunu korumaya ihtiyacımız var. Böylelikle karşılıklı anlayış ve güveni besleyebiliriz" dedi.


Çinli Bakan Fınghı da Tokyo'nun Doğu Çin Denizi'nde Japonların "Senkaku" Çinlilerin "Diayoü" adıyla andığı takımadalar çevresinde yabancı güçlerin işgali senaryosuna dayalı tatbikat düzenlemesinden duyulan rahatsızlığı dile getirerek, Pekin'in bölgedeki egemenlik ve deniz haklarını korumakta kararlı olduğunu vurguladı.

Bakan Fınghı, Çin ve Japonya'nın ikili ilişkilerde uyumu ve Doğu Çin Denizi'nde istikrarı sağlamak üzere ortak risk yönetimi ve kontrolü mekanizmalarını yerleştirmesi gerektiğini anlattı.

Karasularında silah kullanma yetkisi

Çin'de 1 Şubat'ta yürürlüğe giren yeni Sahil Güvenlik Kanunu, sahil güvenlik güçlerine, karasularında kurallara uymayan yabancı gemilere silah kullanma yetkisi veriyor.

Japonya'da bu kanunun Çin'e, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Adaları etrafında seyreden Japon gemilerini hedef alabilme yetkisi tanıdığı yorumu yapılmıştı.

Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, iki ülke arasında uzun zamandır egemenlik ihtilafına neden oluyor.