Pelosi, Adalet Komisyonu'ndan Trump hakkındaki azil kararını yazmasını istedi

Demokrat Partililer Kasım 2020 seçimlerine bırakmadan Donald Trump'ı ABD Başkanlığından göndermek için çabalarını yoğunlaştırdı.

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Demokrat çoğunluk, hakkında azil soruşturması açtıkları Trump için tez elden azil oylamasına yönelik adımları sıkılaştırıyor.

Sputnik'in haberine göre; İstihbarat Komisyonu'nun 300 sayfalık raporunun Trump'ın görevini kötüye kullandığına dair ciddi bulgular olduğu sonucuna varmasının ardından, top, azil kararının yazılmasından sorumlu Adalet Komisyonu'nda.

Adalet Komisyonu'nda Trump’ın azline yönelik soruşturmanın ilk duruşmasının yapılmasının ardından, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi basın toplantısı düzenledi.

Pelosi, Adalet Komisyonu'ndan Trump hakkındaki azil kararını, yani resmi suçlamaları yazmasını istedi.

Cumhuriyetçi Partili ABD Başkanı'nın anayasayı ciddi şekilde ihlal ettiğini söyleyen Demokrat Parti'nin önde gelen ismi, "Üzüntüyle, ama güvenle ve tevazuyla, kurucularımıza sadakatla ve Amerika'ya sevgi dolu bir kalple, bugün komisyon başkanlarından azille ilgili maddeleri ilerletmelerini istiyorum" diyerek bunu şöyle gerekçelendirdi:

"Olgular tartışma götürmez. Başkan kendi kişisel siyasi yararı için ulusal güvenliğimiz pahasına (Ukrayna'ya) askeri yardımı ve Oval Ofis'te elzem bir görüşmeyi siyasi rakibi hakkında soruşturma açıklaması yapılması için alıkoyarak gücünü kötüye kullanmıştır."

"Onun eylemleri bizim kurucularımızın vizyonunuve göreve başlarken ABD Anayasası'nı muhafaza etmek, korumak ve savunmak için ettiği yemini hiçe saymaktadır."

"Demokrasimiz tehlikededir. Başkan bize bu yolda eyleme geçmekten başka seçenek bırakmamaktadır, çünkü bir kez daha seçime kendi yararında yolsuzluk karıştırmaya çalışmaktadır. Başkan iktidarın suistimal edilmesi, ulusal güvenliğimize zarar verilmesi ve seçimlerimizin bütünlüğünün tehlikeye sokulmasıyla iştigal etmektedir."

TRUMP: ABD'YE BİR İYİLİK YAPMASINI İSTEDİM

ABD Başkanı Donald Trump, hakkında devam eden azil soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde muhatabından kendisine değil, ABD'ye bir iyilik yapmasını istediğini, ancak Demokratların konuşmadaki bu ifadeyi yanlış değerlendirdiklerini savundu.

Trump, "Ukrayna Devlet Başkanı ile yaptığım telefon görüşmesinde 'ABD'ye bir iyilik yapmanızı istiyorum çünkü ülkemiz birçok şey yaşadı ve Ukrayna da bunun hakkında çok şey biliyor' dedim. "Bizim" kelimesiyle (İngilizce us) kastettiğim "Birleşik Devletler" (US) idi, yani ülkemiz" açıklaması yaptı.

TRMUP'IN AZİL SÜRECİ

ABD Başkanı Donald Trump, 2020'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerindeki rakibi Joe Biden’ın oğlunun Ukrayna’daki ticari faaliyetlerini soruşturması için Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’yi zorlamakla suçlanıyor. Demokrat Partililer tarafından, Trump’ın 400 milyon dolar değerindeki askeri yardımı Ukrayna liderine baskı aracı olarak kullandığı öne sürülüyor. Trump’ın, siyasi menfaatleri için ABD çıkarlarını tehlikeye attığı iddia ediliyor.

Trump’ın Zelenskiy’ye baskı yaptığı iddiası üzerine başlatılan azil sürecinin çıkış noktası, bir CIA çalışanının 12 Ağustos 2019’da yaptığı ihbar oldu. 5 Eylül’de Washington Post’un konuyla ilgili haber yapmasının ardından, 24 Eylül’de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi azil soruşturması başlattı. Temsilciler Meclisi 31 Ekim’de, Başkan Trump’a yönelik azil soruşturması sürecini resmileştiren tasarıyı onayladı.