Bakan Selçuk, uzaktan eğitimi övse de raporlar öyle demiyor. Eğitim Sen, canlı derslere katılımın yüzde 20’de kaldığını açıklarken Eğitim Reformu Girişimi, uzaktan eğitimde fırsat eşitsizliğinin görünür hale geldiğini belirtti.

Pembe tablolar gerçek değil!

Mustafa M. Bildircin

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’nin uzaktan eğitimdeki başarısı ile dünyadaki üç beş ülkeden biri olduğunu söylerken Eğitim Sen ve Eğitim Reformu Girişimi’nin raporları aksine işaret etti.

Eğitim Sen’in uzaktan eğitime ilişkin anketine katılan öğretmenlerin yüzde 93,8’i uzaktan eğitimin verimli olmadığını ifade ederken ERG’nin, “Eğitim İzleme” isimli raporunda uzaktan eğitimdeki fırsat çekildi dikkat çekildi.


DERSE KATILIM DÜŞÜK

Eğitim Sen’in 4 Eylül’de gerçekleştirdiği Uzaktan Eğitim Çalıştayı’nda, uzaktan eğitim sürecinde karşılaşılan sorunlar gün yüzüne serildi. Çalıştayın sonuç raporunda, EBA üzerinden yürütülen canlı derslere katılımın birçok okulda yüzde 15-20 dolaylarında kaldığı kaydedildi. Eğitim Sen, öğrencilerin dersleri izlemek için gerekli teknolojik donanım ve internetten yoksun olmalarının eşitsizliklere yol açtığını açıkladı.

EŞİTSİZLİK GÖRÜNÜR

ERG’nin, “Eğitim İzleme” raporunda ise uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin zaman kaybetmeksizin eğitim içeriğine erişiminin, salgının ortaya çıkardığı eğitimle ilgili endişeleri bir nebze de olsa giderdiğini ancak fırsat eşitsizliğinin daha da görünür kılındığını bildirildi. Raporda öğretmenlerin, öğrencilerin sosyoekonomik özelliklerinin uzaktan eğitime erişimi doğrudan etkilediği konusunda hemfikir olduğu belirtilerek, “Öğretmenlerin EBA’yı aktif olarak kullandığı ancak öğrencilerin önemli bir kısmının çeşitli nedenlerle erişim sağlayamadığı durumlar da yaşandı. Örneğin, Mardin’e bağlı Mazıdağı ilçesinde EBA’yı aktif kullanan öğretmenlerin oranı yüzde 84,3’tür. Öğrenciler için bu oran yüzde 15,5’tir” ifadeleri kullanıldı.

GÜNDELİK ÇÖZÜMLER

Raporda, dijital eğitim platformu EBA’nın kapsayıcılık açısından da iyileştirilmesi gerektiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Bu rapor kapsamında görüşünü aldığımız öğretmenler, EBA’ya girişte görsel kod kullanımının özel gereksinimli öğrencilerin velilerinin ve öğretmenlerin platforma girişte problem yaşamasına neden olduğunu belirtti. EBA’ya girişte TC kimlik numarasının istendiğini belirterek mülteci çocukların EBA’ya erişiminin engellendiğini eklediler. Öğretmenler bu tür sorunları kendi ürettikleri gündelik çözümlerle aşmaya çalıştılar. Ancak bu durumların çocuklarda ayrımcılığa maruz kalma hissini de artırdığını belirttiler. Etkili bir kapsayıcı eğitim anlayışının MEB’in her birimine ve tüm uygulamalarına yayılması gerekiyor.”