Kadınlar futbolun içinde var. Çatlasanız da var patlasanız da var. Oyuncu olarak var, hakem olarak var, teknik direktör olarak var, spor psikoloğu olarak var, yorumcu olarak var, yazar olarak var, kulüp başkanı olarak var. Var oğlu var...

Pembe yakışır gence

Bir spor kanalında, bir spor programında çıkmış stüdyoya oturmuşlar, karşılarına da Real Madrid’in Manchester City maçında giydiği pembe formalı görüntüleri açmışlar. Biri diyor ki “Futbol o kadar ataerkil bir oyun ki mesela kadınlara voleybol oynamak çok yakışıyor… Ama ben şahsen, benim düşüncem kadınlar futbolda olmamalı… Basketbol da bence erkek oyunu. Ayrımcılık yapıyor gibi olmayayım ama…” derken diğeri “Aman bizi topa tutarlar” diye lafa giriyor. “Önemli değil alışığız” diyor diğeri.

Daha da devam ediyor “Ben başkan olsam asla pembe forma yaptırmam” diye devam ediyor. “Siz?” diyor karşısındakine. O da “Ben de yaptırmam” diyor. Gevrek gevrek gülüyorlar karşılıklı. Hehehhehee. Tam “İnce giyerim ince pembe yakışır gence” türküsündeki gibi “Derelerin çakılı, nereden aldın aklı?”

Sonra tabii ki kıyamet kopuyor. Kadınlar ve memleketin aklı başında erkekleri isyan ediyor. Bunların tabirleriyle topa tutuluyorlar. Sonra sanki çok ulvi bir şey söylüyorlarmış gibi, sanki arkasında durulacak bir fikirmiş gibi, hatta bu fikirmiş gibi takındıkları “Alışığız biz topa tutulmaya” tavrı gidiyor yerine özürler geliyor, kanal açıklama yapıyor filan.

Saçma sapan, çağdışı, insanlık dışı, gerici cümlelerinizin üzerinde tek tek durmayacağım. Bir takım cümlelerim var, siz onları ezber edeceksiniz.

Ezberlerken öğrenecekseniz. Aklınıza mıh gibi yazacaksınız. Yazacaksınız ki bir daha fikir zannettiğiniz bu saçmalılıkları geh geh gülerek açıklamayacaksınız. Açıklamak bir yana böyle şeyler düşünüyor olmaktan utanacaksınız.

Kadınlar futbolun içinde var. Çatlasanız da var patlasanız da var. Oyuncu olarak var, hakem olarak var, teknik direktör olarak var, spor psikoloğu olarak var, yorumcu olarak var, yazar olarak var, kulüp başkanı olarak var. Var oğlu var. Basketbol da varlar, voleybolda da varlar, buz hokeyinde varlar, kendinizce yakıştırma ve yakıştırmama cüretinde bulunduğunuz her sporda, her meslekte, her alanda varlar.

pembe-yakisir-gence-766775-1.

Gol atıyorlar, basket atıyorlar, kupa kaldırıyorlar, maç yönetiyorlar, ödül alıyorlar, yazı yazıyorlar, yorum yapıyorlar, program yönetiyorlar, sadece üstün erkek zekâsının çözümleyebildiğini sandığınız dünyanın en basit kuralı olan ofsaytı çözümlüyorlar, takım yönetiyorlar, kulüp yönetiyorlar. Bütün bunları kafanıza sokun. Yok sokmayacaksanız bu lafları edip, geh geh gülüp sonra çıkıp özür dilemeyin, kadınlar her alanda olduğu gibi futboldaki başarılarıyla sokarlar zaten kafanıza.

Bir de işin pembe forma kısmı var. Düşmanlığın boyutuna bak. Pembe forma giydirmezmiş. Renkle kavga ediyor. Pembeyi “kadın rengi/kız rengi” olarak görüyor, yakıştıramıyor erkek oyuna. Bunu da fikir diye anlatıyor. Ben Barcelona taraftarıyım Real Madrid’le aram yoktur malum sebeplerle. Varsa Real Madrid’ten bir ahbabı olan rica etse de gökkuşağı desenli forma giyseler bir ara.

Kadınlı erkekli sileceğiz bu fikir sandığınız gericiliği kafanızdan. Kadınlı, erkekli, LGBTİ’li. Kol kola. Hoop türküye dönelim o vakit yine: “Oooooo sen yana ben cama, ikimizin resmini çıkarsınlar yan yana.”