Penceresi bile olmayan ASM var, çalışan mutsuz
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), aile hekimlerinin fiziki koşullarının yetersizliğine dikkat çekerek "'Temiz hava için pencerenizi açın' afişinin asılı olduğu Aile Sağlığı Merkezi'nde (ASM) pencere yok. Penceresiz odalarda, yemek kokuları ve düğün sesi eşiğinde sağlık hizmeti verilir mi?" diye sordular.

TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Orta Anadolu Bölge Toplantısı Eskişehir’de gerçekleştirildi.

SAĞLIKÇILAR YALNIZ

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Bilecik, Şanlıurfa, Gaziantep, Balıkesir, Manisa ve Denizli’den aile hekimlerinin katılımlarıyla 4-6 Kasım tarihlerinde yapılan toplantının ardından sonuç bildirgesi açıkladı. Eskişehir ve Bilecik illerinde hizmet veren toplam 22 ASM ile yaklaşık 70 aile sağlığı birimi ziyaret edilerek hazırlanan raporda, ASM çalışanlarının temel sorunları, ihtiyaçları, örgütlenme olanakları değerlendirildi. Sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

"Eskişehir ve Bilecik il merkezlerinde hizmet veren ASM'lerin pek çoğunun kamuya ait binalarda olmadığı, sağlık merkezi olarak inşa edilmeyen, içerisinin aile hekimlerinin kendi çabalarıyla sadece 'mevzuatta yazılan asgari standartlar' uygun hale getirilmeye çalışılmış olsa da sağlık hizmeti vermeye uygun olmayan yetersiz kiralık binalarda hizmet verildiği görülmüştür. Hizmet verilen mekânının hastanın araçla ulaşımına uygun olmadığı, araç park etmeye olanak olmadığı gibi, otoparkın bulunmadığı, önünde oturulacak bekleme alanlarının olmadığı, apartman binalarının dükkanların altında havalandırma ve penceresi olmayan ASM’lerin olduğu görülmüştür. Kamu binası olmayan ASM’ler için aile hekimlerinin ciddi maddi kaynak ayırdıkları, bu binaların çoğunun tek girişli olduğu, engelli hastaların erişiminde aksaklıklar yaşanabileceği, acil durumlarda binanın boşaltılmasının sorun yaratabileceği, hekimlerin dinlenme odalarının olmadığı gibi hastaların da beklenme alanlarının yetersiz olduğu görülmüştür. Sağlık Bakanlığı’nın görev ve sorumluktan kaçarak ASM bina ihtiyacını karşılanması işini aile hekimlerinin sırtına yüklediği de görüldü. "

İkinci basamakta yaşanan hasta yığınlamalarının ASM’lere olan hasta talebini artırdığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, ASM’lerde görev yapan sağlık calışanarının yalnız ve mutsuz olduğu kaydedildi.