Pentagon Sözcüsü John Kirby, Amerikan birliklerinin çekilmesinden sonra ABD’nin Afganistan’a yeniden terörle mücadele birliklerini gönderme durumunun planları arasında olmadığı belirtti. Kirby ayrıca, ABD’nin güçlü bir ‘terörle mücadele’ ekipleri olduğunu ve dünyada vurmak zorunda kaldıklarında vuramayacakları bir yer olmadığını söyledi.

Pentagon: Dünyada vuramayacağımız yer yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, günlük düzenlenen basın toplantısında, ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'da durum kötüleşirse bölgeye terörle mücadele birliklerinin sevk edilmesinin olası olup olmadığı ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sözcü Kirby, Afganistan’da ortaya çıkabilecek tehditlere karşı bölgede yeterli terörle mücadele kabiliyeti bulunduracağız diyerek, "Kabil hükümetiyle terörle mücadele güçlerinin yeniden Afganistan'a sevk edilmesi ihtimaline ilişkin herhangi bir görüşmemiz yok. Afganistan’dan ortaya çıkabilecek tehditlere karşı bölgede yeterli terörle mücadele kabiliyeti bulunduracağız" ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığına göre, Afganistan'a yeniden asker gönderme planlarının olmadığına değinen Kirby, "Dünya çapında güçlü bir terörle mücadele kabiliyetimiz var. Dünyada vurmak durumunda kaldığımızda vuramayacağımız yer yok" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere dair de konuşan Kirby, "Genel olarak yığınak trendinin arttığını görüyoruz. Bu da bizim için kaygı vericidir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD’NİN AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLMESİ

ABD Başkanı Joe Biden, 1 Mayıs itibariyle Afganistan’dan birliklerini çekeceğini duyurmuştu. Biden ardından, NATO da benzer bir açıklama yaparak ABD’yi izleyeceklerini belirtmişti.

ABD ile birlikte girdik birlikte çıkarız diyen Almanya’da aynı dönemde askerlerini çekeceğini bildirmesinin ardından İngiltere’den de benzer bir açıklama gelmişti.

ABD Senatosu, BaşkanBiden’ın bu kararını değerlendirmek üzere yarın Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkrumay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ve CIA Direktör Yardımcısı David Cohen’in katılacağı kapalı bir toplantı düzenleyecek.