Pentagon Sözcüsü John Kirby, Kabil Havaalanı'nda tüm askeri ve sivil uçuşların durdurulduğunu bildirerek, "ABD askeri güçleri, bölgeyi insanlardan temizlemek için Türk ve diğer uluslararası güçler ile çalışıyor. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.

Pentagon: Kabil Havaalanı'nda pisti boşaltmak için Türk askeriyle çalışıyoruz

ABD savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havaalanı'nda tüm askeri ve sivil uçuşların durdurulduğunu bildirerek, "ABD askeri güçleri, bölgeyi insanlardan temizlemek için Türk ve diğer uluslararası güçler ile çalışıyor. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz" dedi.

İHA'nın aktardığına göre Pentagon Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı’ndaki olaylarla ilgili açıklama yaptı.

Kirby, ABD kuvvetlerinin uluslararası tahliye uçuşlarının yeniden başlamasına izin vermek ve havaalanındaki kalabalığı dağıtmak için Türkiye askerleri ve diğer uluslararası birliklerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Kirby, bir basın brifinginde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in tahliyeyi koruyan asker sayısını yaklaşık 6 bine çıkaracağını ve başka bir taburun Kabil’e yerleştirilmesine izin verdiğini söyledi.

ABD askerleri tarafından 2 Afgan'ın öldürülmesi ve Kabil Havalimanı'nda yaşanan kaosun ardından hava operasyonlarını geçici olarak askıya alan ABD'li yetkililerin, olayların kontrol altına alınmasının ardından hava operasyonlarına yeniden başlayacağı bildirildi.

ABD, KABİL HAVALİMANI'NDA GEÇİCİ OLARAK DURDURULAN HAVA OPERASYONLARINA YENİDEN BAŞLIYOR

Amerikan CNN televizyonuna konuşan ve ismi açıklanmayan bir Pentagon yetkilisi, Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nda hava operasyonlarının yeniden başlayacağını belirtti.

AA’nın aktardığına göre ABD askerlerinin, silahlı olduğu belirtilen iki Afgan'ı vurarak öldürmesi ve havalimanında çıkan kaosun ardından ABD'li yetkililerin tüm hava operasyonlarını geçici olarak durdurduğunu kaydeden yetkili, durumun önemli ölçüde kontrol altına alındığını ve hava operasyonlarına yeniden dönüleceğini ifade etti.

Yetkili, söz konusu kişilerin Taliban üyesi olup olmadığının ise bilinmediğini vurguladı.

TALİBAN’IN AFGANİSTAN'I ELE GEÇİRME SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan "barış anlaşması" çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı. Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.