Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Genç Günler Festivali’ne ilişkin, “Geleceğin sanatçılarının oyunları çoğu zaman özel ve kurum tiyatrolarıyla yarışacak nitelikle oluyor. İstanbul sahnelerine yeni bir soluk getireceğiz” diyor.

Perde bu kez gençlere açılacak

Işıl ÇALIŞKAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, sahnelerini genç sanatçılara ve sanatçı adaylarına açıyor. 36’ncısı düzenlenen Genç Günler Festivali 9-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Genç oyuncular ve yönetmenler, 10 gün boyunca Şehir Tiyatroları sahnelerinde, İstanbul seyircisiyle ücretsiz buluşacak. Başvurular, 8 Nisan Cuma 17.00’ye kadar gönderilebilir. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever ile Genç Günler Festivali’ni konuştuk.

İlk olarak Genç Günler Festivali ile ne amaçladıklarını sorduğumuz İşsever, festival ile ilk günden beri Şehir Tiyatroları’nın içinden ve dışından genç sanatçıların projelerini seyirciyle buluşturmayı, yeni yazar ve yönetmenlerin yetişmesini ve görünür olmasının hedeflediklerini belirtiyor ve ekliyor: “Bununla beraber, sahneye yeni öneriler getirmek, gençlerin yaratıcılığına ve vizyonuna sahnelerimizde yer açmak ve karşılıklı araştırmak ve paylaşmak önceliklerimiz arasında.”

Salgın süresince yapılamayan Genç Günler Festivali’nin bu yıl sadece tüm Türkiye’den konservatuvar ve dengi okulların katılımıyla yapılmasının planlandığını belirten İşsever, “Salgın süresince uzaktan eğitimle sahnelerden mahrum kalan genç sanatçılar için Türkiye çapında bir konservatuvar buluşması planlanıyor. Atölye ve söyleşilere de bu yıl ağırlık vermek istiyoruz. Sadece tiyatro özelinde değil, güncelde gençlerin üzerine düşündüğü ve tartıştığı konuları da gündeme almak istiyoruz” diye konuşuyor.

perde-bu-kez-genclere-acilacak-995860-1.
Ayşegül İşsever

SAHNELERE YENİ BİR SOLUK

Seçkideki hassasiyetlerini ise şöyle aktarıyor İşsever, “Öncelikle gençlerin kullandıkları tiyatro dilinin özgünlüğü önceliklerimiz arasında. Geleceğin tiyatro sanatçılarının hazırladığı oyunlar çoğu zaman özel tiyatrolar ve kurum tiyatrolarıyla yarışacak nitelikle oluyor. Biz de bu oyunları seçkimize dâhil ederek İstanbul sahnelerine yeni bir soluk getirmeyi planlıyoruz.” Genç sanatçıların ürettiği ve yer aldığı, gerek çağdaş metinler gerekse tiyatro repertuvarının klasiklerinden oluşan çok yönlü bir program planladıklarını aktaran sanat yönetmeni, “Genç Günler boyunca sahnelerde yer alacak farklı türlerde ve yaklaşımlarda oyunlara tanık olma şansı bizleri de çok heyecanlandırıyor” diyor.

Bu festivalin genç oyunculara nasıl avantajlar sunacağını sorduğumuzda, “Genç oyuncular ve yönetmen adayları, festival boyunca birbirlerinin işlerini takip etme fırsatı bulacaklar. Ayrıca her sene olduğu gibi, bu sene de tüm gösterimler ücretsiz olacak. Kısacası Genç Günler’in genç kuşak sanatçıları bir araya getiren bir platform olmasını planlıyoruz. Bununla birlikte mesleki olarak kendilerini geliştirebilecekleri ve paylaşarak üretebilecekleri atölyeler ve söyleşiler de yapmayı planlıyoruz” cevabını veriyor.

İşsever, genç sanatçılar için mesajını ise şu sözlerle aktarıyor: “Tiyatroda ve aslında her alanda, mevcut olanın ve verilenin konforlu alanından sıyrılıp yeni biçimler denemek ve özgün olmanın yollarını aramak üzerine cesaretli olmalarını dilerim. Bizim bu festival ile temelde amaçladığımız da onların önerilerini ve deneyimlerini görünür kılmak. Geleceğin sanatçıları olmak için kendi yaratıcılıklarını ve birikimlerini yeni bir bakışla sahneye taşımaları gerektiğini düşünüyorum. Bu aynı zamanda Türkiye’de sahne sanatlarının gelişimi için de çok önemli. Merak etmekten, araştırmaktan ve denemekten vazgeçmesinler.”