Çevre Derneği Sözcüsü Mükremin Tokmak, peribacalarının yıkım görüntüleri için "Kaçak tuvaletlerin yıkımına ilişkin görüntü. Peribacalarının yıkılması söz konusu değil" diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a "İki tuvaleti yıkmak için getirdikleri şu alete bakın, komedi... 32 tonluk bir aletle iki metrekare tuvaleti yıktılar. Duyarlılıkları için minnettar olmamız gerekiyor galiba" diyerek tepki gösterdi.

Peribacalarındaki yıkıma 'kaçak tuvalet için' demişti: Çevreci Tokmak'tan Kurum'a tepki
Fotoğraf: ANKA

Çevre Derneği Sözcüsü Mükremin Tokmak, peribacalarına ilişkin açıklama Bakan Kurum'a tepki gösterdi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya'da milyonlarca yıl içerisinde oluşan peribacaları çevresindeki yol çalışmaları kamuoyunun tepkisine neden olmuştu. Ortahisar-Göreme arasındaki karayolunun Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki başta Tokalı Kilisesi olmak üzere tarihi dokuya ve peri bacalarına zarar verdiği belirtiliyor.

Nevşehir İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri’ne bağlı ekipler tarafından yaklaşık iki ay önce başlatılan Göreme-Ortahisar arasında yeni yol yapımı, UNESCO'nun Dünya Mirası listesindeki Kapadokya’nın ortasından geçiyor.

"YOL YAPIMI DOĞALGAZ HATTI İÇİN"

Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, yol yapımının "Ortahisar beldesine doğalgaz hattı çekmek için yapıldığını" belirtirken, yolun tamamının 2.2 kilometre olacağını bunun 700 metresi boyunca tarihi yapılara zarar verileceğini belirtti. Aynı zamanda Ortahisar Beldesi de Kapadokya sınırları içerisinde yer alırken tarihi yapılar orada da bulunuyor.

"İKİ TUVALETİ YIKMAK İÇİN GETİRDİKLERİ ALET 32 TONLUK"

Tokmak, yol çalışmasının peribacalarını tahrip ettiğini ve 40 metre derinlikte yol çalışması yapıldığı söyledi.

Tokmak, “İki tuvaleti yıkmak için getirdikleri şu alete bakın, komedi. 32 tonluk bir aletle iki metrekare bir tuvaleti yıktılar. Duyarlılıkları için minnettar olması gerekiyor galiba" dedi.

NE OLMUŞTU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir televizyon programında yaptığı açıklamada; peri bacalarıyla ilgili yıkım görüntülerinin “kaçak tuvaletlerin yıkımına ilişkin bir görüntü” olduğunu ifade ederken, “Yolun değiştirilmesinin sebebi de oradaki tarihi kültürel değerlerimize zarar veriyor diye yol başka güzergaha alındı. Peri bacalarını korumak için yapıldı. Peribacalarının yıkılması söz konusu değil" açıklamasını yapmıştı.

(ANKA)