Bodrum ve Marmaris’te turizm sektöründe faaliyet gösterenler, ekonomik anlamda durumlarının kötü olduğunu aktarıyor. 40 yıllık kaptan Halil Birol, “Perişan haldeyiz” diyor.

Perişan haldeyiz

AYCAN KARADAĞ

MUĞLA’nın Bodrum ilçesi, diğeri ise Marmaris turizm denince akıllara gelen ilk yerlerden… Ancak her iki yerde de koronavirüs tabloyu olumsuz etkiledi. BirGün’ün ulaştığı turizm sektöründe faaliyet gösterenler, sektörün pandemi ile büyük yara aldığı görüşünde.

İlk olarak Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile konuşuyoruz. Aras, süreçten turizm sektörü ile bu sektörden faydalanan yaklaşık 70 farklı iş kolu etkilendiği bilgisini veriyor. Devamında ise şu ifadeleri kullanıyor: “Bodrum, küresel salgınla mücadele sürecinde turizm ve hizmet sektörleri başta olmak üzere her sektörde ciddi iş, istihdam ve gelir kaybı yaşadı. Esnafın gelir kaybı yüzde 80’e dayanmış durumdaydı. Çiftçi ve üretici, üretimden vazgeçti. Çok sayıda esnaf, kredi kullandı. En büyük belirsizlik ise turizm sektöründeydi. Ekonomik ve ticari hayat yüzde 50 ve 80 aralığında yavaşlarken, turizm sektöründe bu oran yüzde 100’e dayandı.”

DESTEK BEKLİYORDUK

Aras, Bodrum Belediyesi’nin pandemi sürecinde ciddi gelir kaybı yaşadığını aktarıyor: “Üç ay içinde 25 milyon TL gibi bir gelir kaybımız oldu. Bunun yarıya yakınını banka kredileri ile telafi etmeye çalıştık. Fakat kamu borçlarımız konusunda sıkıntılarımız devam ediyor. Bodrum gibi turizm kentlerinin yaşadığı en büyük sorunlardan biri de kış nüfusuna göre belirlenen İller Bankası payının, 1 milyon 100 bine ulaşan yaz nüfusu için yetersiz kalmasıdır. Turizm kentlerinde yeni bir düzenleme yapılması durumunda, başta altyapı sorunları olmak üzere, kentsel sorunları büyük ölçüde yerel yönetimler halledebilecektir. Biz bu konuda merkezi idareden destek beklediğimizi her fırsatta dile getiriyoruz.”

perisan-haldeyiz-776263-1.

Peki, Bodrum’da oteller ne durumda? Bu sorunun yanıtını Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu veriyor: “Büyük oteller boş kaldı. İnsanlar kalabalık ortamlardan uzaklaştı. Uzun yıllar bu dönemin sıkıntısını hissedeceğimiz aşikâr. Türkiye’de 2020 sezonu bitmiştir.”

OLUMSUZ ETKİLENDİK

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz da şu ifadeleri kullanıyor: “Merkezi kararlar yerine bölgesel kararlar alınmalı. Her ilin sosyolojik yapısı bir değil. Bodrum’da zaten 6 ay iş yapılmıyor. Pandemi üst gelir grubunu vurmadı. Elinde stoğu ve parası olan daha çok para kazandı. Küçük ve orta işletmeler olumsuz etkilendi.”

perisan-haldeyiz-776264-1.

Son olarak kentteki bir eğlence mekânı sahibi Sami Koç ile konuşuyoruz. Biz soruyoruz, o yanıtlıyor: “Esnaf günü okey oynayarak geçiriyor. Ekonomin durumunu buradan ölçün. İyi değil. Zaten pandemi sürecinde dükkânlarımız kapalıydı. Borçla-eş dost yardımıyla ayakta kaldık. Şimdi işler de iyi gitmiyor. Kışın halimiz duman. Büyük oteller Bodrum’da açık değil. Bodrum’da işler iyi değil.”

perisan-haldeyiz-776265-1.

***

Marmaris etkisi fazla

Bodrum’un durumu ortada. Peki ya Marmaris, orada neler yaşanıyor? Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay anlatıyor: “Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi vaka sayıları Marmaris'te de arttı. Birçok tatil beldesiyle karşılaştırma yaptığımızda yine de oldukça iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Biz kontrolü elden bırakmış değiliz. Mücadeleye devam ediyoruz. Önlemlere uymamız gerekiyor. Yoksa biz 260 bin turisti de kaybedebiliriz.”
Daha sonra sözü Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu alıyor. Bülbüloğlu, Marmaris’te turizmin dışında başka bir geçim kaynağının olmadığına dikkat çekiyor: “Marmaris, yüzde yüz turizm yapan nadir destinasyonlarından biri. Aynı şeyi Fethiye ya da Bodrum için söyleyemeyiz. Dolayısıyla salgın sürecinde en çok etkilenen yerlerden biri Marmaris oldu. Marmaris’te otellerin yaklaşık yüzde 70’i açabildi. Buna da şükrediyoruz. Aslında şanslı ilçelerden biriyiz. Çünkü İngiltere ilk açan ülke oldu. Kitle turizminin olduğu Marmaris’te durum kötü. Ekonomimiz sarsıldı.”

BÖYLE BİR DÖNEM GÖRMEDİM

Marmaris tekne turu yapan kaptan Halil Birol ise şunları dile getiriyor: “40 yıldır ben bu işi yapıyorum. Böyle bir dönem görmedim. Biz sezona başlayacağımız an virüs belası çıktı başımıza. O günden beri de perişan haldeyiz. Yetkililerin bizleri duyması ve bizlere bir şeyler yapması lazım. Turizm de sadece büyük işletmeler yok. Bizler de varız.”