‘Personelin maaşını öğretmenler ödesin’

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Salgından dolayı eğitime verilen zorunlu ara nedeniyle maaşlarını okul aile birliklerinden alan çalışanlara ödeme yapılması sorunu ortaya çıktı. İstanbul’da, okullarının iletişim gruplarına mesaj atan bazı okul müdürleri, okuldaki eğitim kadrosu dışında bulunan çalışanların maaşlarının bir kısmını öğretmenlerin ödemesini istedi. Müdürler, maaşların öğretmenlerin ek ders ücretlerinden kesinti yapılarak ödenmesinin planlandığını bildirdi.

EK DERS ÜCRETİ KESİNTİSİ

Okul yöneticileri, aile birliklerinin çalışanlara maaş ödeyebilmesi için öğretmenlerin ek ders ücretlerinden kesinti yapılmasının planlandığını ifade etti. İstanbul genelinde uygulamaya geçirilmesi öngörülen plana karşı öğretmenler tepki gösterdi.

Öğretmenlerin tepki gösterdiği plana karşı Eğitim Sen de harekete geçti. Sendikanın girişimlerinin ardından okul aile birliği çalışanlarının maaşlarının öğretmenlerin ek ders ücretlerinden kesintiye giderek karşılanması planından vazgeçildi.

SOSYAL DEVLET VURGUSU

Eğitim Sen’in konuya ilişkin açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: “Sosyal devletin kendi sorumluluğunu öğretmenlere devretmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Bizlerin, bu dönemde sosyal devletten beklediği, mağdur olan arkadaşlarımızın sorununu çözmesidir. Eğitim Sen yıllardır okullarda çalışan hizmetli, teknik personel, büro çalışanlarının kadrolu istihdamını savunmaktadır. Gelinen aşama, talebimizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu bir kez daha açığa çıkarmıştır. Ayrıca, öğretmenler eğitim emekçileridir ve emeklerinin kendilerinden bağımsız kullanılmasına izin vermezler. Nasıl olurda kimi eğitim yöneticileri, öğretmenlerin onayını almadan ücretlerinden kesinti yapmayı düşünebilir?”