Peru’da solcu Cumhurbaşkanı Castillo’nun görevden alınıp tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda ölü sayısı 26’ya yükseldi. Ülkede, Nisan 2023’te erken seçim yapılması için karar verildi. Öte yandan Meksika ile Peru arasındaki ‘istenmeyen kişi’ gerilimi tırmanıyor.

Peru’da erken seçimler için karar verildi, protestolarda ölen sayısı 26’ya çıktı
Fotoğraf: DepoPhotos

Peru’da kongre darbesi ile görevden alınarak tutuklanan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak atanan Dina Boluarte'nin erken seçim talebi Kongre’de oylandı. Oylama sonucunda seçimlerin Nisan 2024'te yapılması yönündeki talep kabul edildi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Fujimori Hernando Guerra tarafından sunulan önerge, 93 lehte, 30 aleyhte ve 1 çekimser oyla onaylandı.

Böylece yasaya göre 2026'da yapılması beklenen genel seçimlerin, Nisan 2024'te yapılması yönünde karar verildi.

PROTESTOLARDA ÖLENLERİN SAYISI 26'YA YÜKSELDİ

Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi eylemlerine devam ediyor ve yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve gözaltında bulunan Castillo'nun serbest bırakılmasını istiyor.

Castillo’nun cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 26'ya çıktı. Açıklamayı yapan Sağlık Bakanlığı, 61 kişinin ise hastanelerde tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Ombudsman Ofisi'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, eylemlerde yaşanılan ölümler nedeniyle savcılıktan "acil soruşturma" başlatması talep edildi.

Ölümler nedeniyle 17 Aralık'ta 2 bakan görevlerinden istifa etmiş, Boluarte'nin seçimlerin Aralık 2023'te yapılması önerisi Kongrede yapılan oylamada reddedilmişti.

Boluarte, 18 Aralık'taki açıklamasında, erken seçim talebini kabul etmeyen Kongre’ye tepki göstermişti.

MEKSİKA İLE ‘İSTENMEYEN KİŞİ’ GERİLİMİ

Öte yandan Peru hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun ailesine sığınma hakkı veren Lima'daki Meksika Büyükelçisi'ni istenmeyen kişi ilan etti ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat verdi.

Peru Dışişleri Bakanı Ana Gervasi, açıklamasında, "istenmeyen kişi" ilan edilen Meksika'nın Lima Büyükelçisi Pablo Monroy Conesa'nın ülkeden ayrılması için kendisine 72 saat süre tanındığını duyurdu.

Gervasi, Meksika hükümetinin, Peru'daki siyasi duruma ilişkin "iç işlerine müdahale teşkil eden ve tekrarlanan hareketleri" nedeniyle bu kararın alındığını söyledi.

Castillo'nun eşi ile çocuklarının Lima'daki Meksika Büyükelçiliğine giderek bu ülkeye sığınma talebinde bulunduğu bildirilmişti.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ise, Lima'daki büyükelçilerini "istenmeyen kişi" ilan eden Peru hükümetine tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Ebrard, kararı eleştirerek "Peru hükümetinin, Lima'daki Büyükelçi Pablo Monroy'a ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verdiğini bana bildirdiler. Bu karar, temelsiz ve kınanması gerektiğini düşünüyorum. Büyükelçimizin davranışı hukuka ve müdahale etmeme ilkesine uygundur. Meksika'nın tutumu değişmeyecektir" ifadesini kullandı.

Ebrard, Peru'daki faaliyetlerini Büyükelçilik Birinci Katibi Karla Tatiana Ornelas Loera'nın sürdüreceğini belirterek, diplomatik temsilciliğin normal şekilde faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti.

PERU’DA NELER OLDU?

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.

Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterilmişti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti.

Ülkede, Cumhurbaşkanı Castillo’nun 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından gösteriler başlamıştı.

Hükümet, protestolar nedeniyle 14 Aralık'ta ülke genelinde 30 günlüğüne OHAL ilan etmişti.

Boluarte ise istifa etmesi için kendisini günlerdir protesto eden göstericilere 14 Aralık'ta diyalog çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM), 12 Aralık'taki açıklamasında, Peru'da devam eden hükümet karşıtı protestolarda şiddetin arttığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyduğunu bildirmişti.

(AA)