Kırklareli’nde faaliyette olan RES’in kapasite artırımına ilişkin hukuki süreç devam ederken yeni bir ÇED süreci başlatıldı. ÇED süreci kapsamında yapılması planlanan halkın katılım toplantısı yurttaşların itirazı sonucu yapılamadı.

Pervaneler dönmesin arılar ölmesin

Gökay BAŞCAN

Kırklareli Vize’de faaliyette olan rüzgâr enerji santralının kapasite artışı talebiyle yapılması planlanan çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısı bölge halkının itirazları sonucu yapılamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın toplantıların ‘açık alanda, maske ve mesafe kurallarına uygun şekilde yapılmasına’ ilişkin kararına rağmen, toplantı köy kahvesinde yapılmaya çalışıldı.

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerin bölgeye gelmesi üzerine toplanan bölge halkı sloganlar atmaya başladı. “Pervaneler dönmesin arılar ölmesin”, “RES’e karşı değiliz, yerine karşıyız” yazılı dövizler taşıyan bölge halkı, şirketin bölgeyi terk etmesini istedi. Yurttaşlar tepkileri üzerine yetkililer bölgeyi terk etti.


HUKUKİ SÜREÇ SÜRÜYOR

AİRRES Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş, Kırklareli’nin Vize ilçesinde kurmak istediği Airres-4 RES için 2012 yılında ÇED gerekli değildir kararı aldı. 2019 yılında kapasite artışına giden şirkete ÇED olumlu kararı verildi. ÇED olumlu kararına itiraz eden bölge halkı dava açtı. Mahkeme, kapasite artışının bölgeye vereceği zarara dikkat çekerek ÇED olumlu kararını iptal etti. Kararın şirket tarafından temyize götürülmesine ve mahkeme sürecinin devam etmesine rağmen yeni bir ÇED süreci başlatıldı.

DEVASA BÜTÇE

Eylül ayında başlatılan yeni ÇED süreci kapsamında kapasite artırımı proje bedelinin 798 milyar 809 milyon 528 bin TL olduğu belirtildi. Dev bir bütçeyle yapılması planlanan rüzgâr türbinleri orman ve tarım arazisinde bulunuyor. RES’in bölgede arıcılığa, tarıma ve ormancılığa büyük zararlar verdiğini belirten bölge halkı RES’lerin kapatılmasını istiyor.