HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 4 Kasım’ın siyasi bir darbe olduğunu ve parlamentonun iradesi ile halka karşı yapıldığını söyledi. Buldan, "Siyasi darbe süreci çöktürme planı ile başlatıldı. Bu plan,  AKP-MHP iktidarının güncellediği 'İkinci Şark Islahat Planı'dır" dedi.

Pervin Buldan’dan 4 Kasım çıkışı: İkinci Şark Islahat Planı’dır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu.

Partisinin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerine yönelik 4 Kasım “Siyasi Darbesi”nin parlamentonun iradesine ve halka karşı yapıldığını belirten Buldan, “4 Kasım’a neden siyasi darbe diyoruz? Çünkü bu hukuk dışı rehin alma operasyonu demokratik siyasete, demokrasiye karşı yapılmıştır. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin AKP iktidarı eliyle siyasi darbeye dönüştürüldüğü tarihtir 4 Kasım. 4 Kasım’dan bu yana son 6 yılda eş genel başkanlarımız, vekillerimiz, belediye eş başkanlarımız, yöneticilerimiz, üyelerimiz dâhil 20 bini aşkın kişi gözaltına alındı, 10 bine yakını hukuksuzca tutuklandı. Belediyelerimiz birer birer gasp edildi. Yetmiyor, her sabah gözaltı haberleri ile güne başlamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, Buldan, şöyle devam etti: “Bu siyasi darbe süreci 30 Ekim 2014’te MGK’de kararlaştırılan “Çöktürme Planı”yla başlatıldı. Bu plan, AKP-MHP iktidarının güncellediği İkinci Şark Islahat Planı’dır. Faşizmi kurumsallaştırma, tekçilik rejimini inşa etme planıdır. 6 yıldır Türkiye’de bu planı uyguluyorlar. Sadece HDP’ye yönelik değil, tüm demokrasi güçlerine, sivil demokratik topluma yönelik bir darbe kuşatması söz konusudur. Aynı zamanda tüm toplumu hedef alan bir planla karşı karşıyayız.”

İZMİR DEPREMİ

İzmir’de yaşanan deprem felaketiyle ilgili konuşan Buldan, yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek, enkaz altında kalanların bir an önce kurtarılması temennisinde bulundu. İzmir depreminin Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gösterdiğini vurgulayan Buldan, “İnsanların ölümüne neden olan, afetler değildir, gerekli tedbirlerin zamanında alınmayışıdır, denetimsizliktir, yaşamın değil rantın esas alınmasıdır. İmar affıyla kaçak yapılaşmanın önünü açan rantçı zihniyet, depremi daha yıkıcı hale getirmektedir” dedi.

Buldan, AKP’nin rantçı politikalarının eleştirerek, bu politikaların toplumu büyük felaketler ve yıkımlarla baş başa bıraktığını söyledi. Buldan, “AKP Genel Başkanı Erdoğan, kendi sorumluluklarını bir kenara bırakarak, afetlere dayanıksız yapılardan vesayetçi zihniyeti sorumlu tutmaktadır. Sanırsınız 18 yıldır iktidarda onlar değil, başkaları var. Buradan soruyoruz: Depreme hazırlık için bugüne değin ne yaptınız? Hangi önlemleri aldınız” diye konuştu.

‘DEPREM VERGİLERİ NEREYE HARCANDI?’

Deprem vergilerinin nerelere harcandığını da soran Buldan, “Kanal İstanbul’a ayıracak paranız varsa, deprem için neden kullanmıyorsunuz? Olası bir İstanbul depremi en büyük tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Allah korusun, yaşanacak bir felaketin sonuçlarını düşünmek dahi istemiyoruz. İstanbul için ne yaptınız? Bunların cevabını vermek zorundasınız? İktidarın halka hesap vermesi gerektiğini düşünüyoruz, sorumluluğu başka yerlere atamaz. İnsanlar enkaz altında kurtarılmayı beklerken, AKP’nin bakanı enkazın üzerine çıkmış, enkaz altındaki yurttaşımızla telefonla görüşme yapıyor ve kameralar önünde şov yapıyor. İnsanlar can derdinde, bunlar şov peşinde” ifadelerini kullandı.

MECLİS’TE GENEL GÖRÜŞME ÇAĞRISI

Buldan, şöyle devam etti:

“İmar affıyla kaçak yapıların önünü açan, dere yataklarına bina yapılmasına izin veren bu iktidardır. Denetim yollarını kapatan bu rantçı anlayış depremden, afetlerden daha tehlikelidir. Evet, binalar çürüktür. Ama asıl çürük olan; yıllardır fay yasasını çıkartmayan, depremde mezara dönüşecek olan yapılara göz yuman bu rantçı sistemdir. Afetler kaderimiz değildir. Bu çürük düzen de kaderimiz değildir. Değiştirmek, elimizdedir. Deprem anından itibaren kriz masası oluşturan partimiz İzmir halkının yanında oldu, dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Buradan iktidara da çağrı yapıyorum: Bugün hemen Meclis’te depremle ilgili bir genel görüşme açalım ve Türkiye’nin deprem gerçeğini acil olarak masaya yatıralım, parlamento hızlı bir biçimde çalışma yürütsün, gerekli araştırmaları yapsın. Fay kanunu başta olmak üzere gerekli yasaları acil olarak çıkartalım.”

2021 BÜTÇESİ SARAY'IN BÜTÇESİDİR

2021 yılı bütçesine ilişkin de konuşan Buldan, şunları söyledi:

"Böylesi bir elin hazırladığı 2021 bütçesinden ne hayır geliyor diye sormak isteriz. Bu bütçe; halkın, yoksulların, işçinin, emekçinin, kadınların, gençlerin değil, AKP-MHP’nin bütçesidir, Saray’ın bütçesidir, yandaşların bütçesidir. Halkın sofrasına değil, mermiye, silaha para ayıran bir bütçedir.

Bütçe gelirinin yüzde 50’sinden fazlasını KDV ve ÖTV oluşturmaktadır. Bu şu anlama gelmektedir; iktidar yarattığı bütün borç yükünü 82 milyona ödettirecektir. Hep söyledik yine söylüyoruz; bunlar tefecidir."