Pervin Buldan'dan Kılıçdaroğlu'na çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı basın açıklaması düzenleyerek CHP Genel Başkanı Kemal KIlıçdaroğlu başta olmak üzere tüm siyasi partilere çağrıda bulundu.

HDP İstanbul İl Örgütü’nde düzenlenen basın açıklamasına HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Ali Kenanoğlu, ve Ahmet Şık katıldı.

Sözlerine Diyarbakır, Mardin ve Van halkından özür dileyerek başlayan Buldan, yarın hastaneye yatıp büyük bir ameliyat geçireceğini belirtti.

'KAYYUMLARIN ATANDIĞI HER YERDE HALKIMIZ PARTİSİNE SAHİP ÇIKTI'

Diyarbakır, Mardin ve Van'da yaşanan kayyum atamaları için özellikle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu başta olmak üzere Meclis’te AKP ve MHP hariç grubu olan tüm partilere ve Meclis dışı partilere çağrıda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Sessizliğinizi bozun. Gün bugündür" diye seslendi:

"19 Ağustos sabahı bir kez daha siyasi darbeyle gözümüzü açtık. Bu darbelerden büyük sıkıntılar yaşayan, her seferinde darbelere karşı olduğumuz süreçleri yaşadık. Seçimle gelenin mutlaka sandıkla gitmesi gerektiğini her zaman ifade ettik. Belediyelerimize seçimlerden önce yine kayyumlar atanmıştı. Kayyumların atandığı yerlerde halk AKP hükümetine cevap verdi, ‘biz kayyumları kabul etmiyoruz’ dedi. kayyumların atandığı hemen hemen yerde halkımız partisine sahip çıktı.

'BELEDİYE EŞ BAŞKANLARIMIZ AYLARDIR KAYYUMLARIN PİSLİKLERİNİ TEMİZLEMEYE ÇALIŞIYORDU'

31 Mart’tan sonra yine bir darbeyle karşı karşıya kaldık. Bazı belediye başkanlarımızla mazbata verilmedi. Onların yerine ikinci sıradaki adaylara mazbata verildi. En son örneğini 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van’da halkın yüzde 60 oy verdiği yerlerde halkımızın iradesi gasp edildi. Bu hırsızlıktır. AKP kendi çıkmasını hem ekonomik, hem sosyal hem de siyasi alandaki sorunları örtbas etmek amacıyla kayyumla gasp etme zihniyetini ortaya koyduğunu tanıklık ediyoruz.

Belediye eş başkanlarımız aylardır kayyumların pisliklerini temizlemeye çalışıyordu. Her türlü yüz kızartıcı işlere bulaşanlar bir kez daha AKP iktidarı tarafından belediye eş başkanlarımızın yerine gönderildi. Bir kez daha geri dönmelerinin sebebi boş kalan ceplerini doldurma.

AKP VE MHP HALKIMIZA İHANET ETMİŞTİR

kayyum zihniyetini kabul etmiyoruz, tanımıyoruz, demokratik her türlü tepkimizi ortaya koymaya hazırız. Kürt halkının iradesine, onuruna bu kadar fütursuzca saldırmasına asla izin vermeyeceğiz. AKP artık ömrünü tamamlamıştır. Bu tür hırsızlıkları yapmaya artık son vermeli. Binlerce insanın ekmeğinden olduğu bir süreci de atlatmıştık. İnsanlar belediye başkanlarını seçmek için canlarını ve mallarını verdi. Ancak AKP ve MHP halkımızın iradesine ihanet etmiştir. Bizler Türkiye’nin demokrasisi ve geleceği için İstanbul’da güzel bir birliktelik sağladık. Bu birlik ve beraberlik sonuca ulaştı. İstanbul’u kaybedenler intikam almak için kayyum zihniyetini ortaya koydular. Biz İstanbul’u almayı nasıl başardıysak Diyarbakır, Van ve Mardin’i de kayyumların elinden almayı biliriz. Bunun için omuz omuza yürümeye ihtiyaç var. Türkiye bir demokrasi sınavından geçecek iktidara karşı olan herkesin ortak hareket etmeye ihtiyacı olan bir günden geçiyoruz. Eğer başarılı olmazsak Türkiye’nin geleceği bize bir şey vaat etmeyecek.

'TÜM PARTİLERE ÇAĞRI: BU SINAVI BİRLİKTE GEÇELİM'

Meclis’te bütün grubu olan partiler, demokratik kitle örgütlerine çağrım bu sınavı birlikte geçelim. Bugün bize yapılan yarın size yapılır. Ben bu çağrımı özellikle sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yapıyorum. Sessizliğinizi bozun. Gün bugündür. Tüm arkadaşlarıma bugünlerin geçeceğini sözünü veriyorum. Güzel günler mutlaka bizi olacak.

Buldan, Sine-i Millet gibi bir kararların olup olmadığı sorusuna da şu yanıtı verdi: Sine i millet gibi bir düşüncemiz yok. Ancak her türlü seçeneği masaya taşıyoruz."