HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl daha uzatan tezkerenin bugün görüşüleceğini hatırlan Buldan, "Gidici olduklarını kendileri de görmektedir. Bu tezkere, iktidarın gidiş tezkeresidir" dedi. Genel Kurul'da yapılacak oylama öncesi muhalefete seslenen Buldan, "Suriye barışının yanında yer alın. Diyaloğun, müzakerenin yanında yer alın. Evet demeyin" ifadelerini kullandı.

Pervin Buldan'dan muhalefete çağrı: Tezkereye 'evet' demeyin

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Buldan, "Gidici olduklarını kendileri de görüyorlar. Bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir" dedi.

"Buradan siyasal muhalefete seslenmek istiyorum. İktidarı Suriye tezkeresiyle Türkiye'yi yeni maceralara sürükleme gayretlerine destek olmayın" ifadelerini kullanan Buldan, "Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Suriye barışının yanında yer alın. Diyaloğun, müzakerenin yanında yer alın. 'Evet' demeyin" diye konuştu.

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ne ilişkin de konuşan Buldan, şunları söyledi:

"Şubat'tan bu yana TL'deki değer kaybı yüzde 35... TL eriyor, AKP de eriyor daha da eriyecek ama biz TL'nin değil sadece AKP'nin erimesi için mücadele yürüteceğiz. Halk, zamlara karşı öfkesini gösterdikçe bunlar beka diyor, bilmem ne koridorina izin vermeyeceğiz diyorlar. Siz önce kurduğunuz yolsuzluk koridoruna bakın, sonra diğer koridorlar uğraşın. Gri listeye alınan bir Türkiye var karşımızda. Mali Eylem Görev Gücü tarafından, kara para faaliyetleri ve terörün finansmanından dolayı gri listeye alınan bir ülke haline geldik. Koridor mu arıyordunuz? Eserinizle gurur duyun."

Buldan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"HDP olarak cezaevlerindeki gelişmeleri yakinen takip ediyoruz, her bir ihlalin takipçisi olmaya devam edeceği Tutuklular yalnız ve sahipsiz değildir.

Biz kadınlar diyoruz ki sizin erkek yargınızdan da işkencenizden de korkan tek bir kadın yoktur. Her zulmünüzün karşısında kadınların cesaretini görmeye devam edeceksiniz. Sevgili Ayşe Gökhan cesareti ile hep dimdik durmuş, kadın mücadelesinin emekçisidir. Kadın özgürlük mücadelesinden geri adım atmamış Gökhan'ı bu cezalarla engelleyemesiniz. Biz çok iyi biliyoruz ki bu kararları verenler gidecek, Ayşe Gökhan, Leyla Güven ve tüm yol arkadaşlarımız Kürtçe şarkı ve halaylarla serbest kalacaktır. Hep birlikte baskılara, tutuklamalara, savaş politikalarına karşı mücadele edeceğiz.

'BU TEZKERE İKTİDARIN GİDİŞ TEZKERESİDİR'

Halkın gündemi yoksulluk, işsizlik, geçim derdi iken iktidara bakıyoruz günlemleri yine savaş tezkereleri. Irak-Suriye savaş tezkeresi Genel Kurul'da görüşülecek. Her yıl tezkerenin süresini 1 yıl uzatan iktidar bu kez 2 yıl uzatmak istiyor. Demek ki iktidar 1 yıl sonra AKP grubunun kalıp kalmayacağından, Meclis'i toplayamacağından endişe ettiği için süreyi iki yıl uzatarak tezkereyi garanti altına almaya çalışmaktadır. Gidici olduklarını kendileri de görüyorlar. Bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir. 2023'e kadar parlamentoyu savaş siyasetinin ipoteği almaya çalışan tezkerenin adını doğru koyalım ve doğru tartışalım.

Uluslararası hukuka aykırı olan bu tezkere çürümüşlük tezkeresidir. Aynı zamanda da çözümsüzlük tezkeresidir. İflas etmiş ekonominin, büyük çöküşün üzerini kapatma telaşıdır. Bu tezkere Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri IŞİD'e ÖSO'ya El Nusra'ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere toplumsal desteğini kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır. Neymiş, terör koridoruna izin vermeyeceklermiş. Geçin bunları! Koridor arıyorsanız Suriye'nin içini karıştıran, sizden yüz bulan yapılara bakın. Onlara açmaya çalıştığınız alanlara bakacaksınız. Bir koridor varsa o da IŞİD terörüydü, Kobani halkı bu koridoru halkı çoktan kapatmıştır!

Kuzey ve Doğu Suriye, halklar arası barışın koridorudur. İstikrarın, demokrasinin koridorudur. Oradan Türkiye'ye bırakın saldırı, ancak barış eli uzanır, ki Kuzey Suriye halkı sürekli barış elini sürekli uzatıyor. Saldırıyı arıyorsanız İdlib'de askerlere defalarca saldırı düzenlendi. Vekalet savaşındaki ısrarınız nedeniyle geçen yıl 33 asker yaşamını yitirdi, herhangi bir açıklama da yapılmadı. O açıklamayı Hatay Valisine yaptıran bir iktidar var, iktidarın o dönem gıkının çıkmadığını ve o 33 askerle ilgili açıklama yapılmadığını hatırlatmak isterim.

'IŞİD'E KARŞI SESLERİNİN ÇIKTIĞINI GÖRDÜNÜZ MÜ?'

Askerleri yakarak katleden IŞİD'e karşı seslerinin çıktığını gördünüz mü? Hayır! Onların medya sorumlusunun da Türkiye'de şirket kurduğu iddiaları gündeme geldi. Neden gıkları çıkmıyor? Bunlara tek laf etmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Meselemiz illaki güvenlik ise bunun yolu Suriye iç barışından geçer. Bunun yolu Suriye'den elinizi bir an önce çekmenizden geçer. El Nusra türevi örgütlere yönelik beklentinizi kesmeniden geçer. Acı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen yanlış politikadan bir an önce vazgeçmenizden geçer. Suriye'de barış süreci asla gelişmesin, çatışma sürsün, mülteci krizi sürsün, bundan fayda sağlasınlar... Gerçek amaç budur.

Suriye'ye askeri operasyon naraları atarak içeride yarattığını ekonomik, toplumsal çöküşün üzerini örtemeyeceksiniz. Peş peşe yaptığınız zamnlar zulme dönüşmüştür. İşçiye, çalışana, emekliye, esnafa, çiftçiye, EYT'liye kaynak yok, ama talan düzeninizi sürdürmek için yürüttüğünüz savaş politikalarına bütçe var, öyle mi!

Bakıyoruz, 2022 yılı bütçesi de bir savaş bütçesi olarak Meclis'e gönderildi. Bu bütçe varlık sebebini savaş politikalarına, Kürt düşmanlığına bağlayan iktidar bütçesidir. Halkın bütçesi asla değildir. Bu bütçe iktidarın son bütçesidir, gidiş bütçesidir.

'TL'Yİ MUM GİBİ ERİTTİLER'

Merkez Bankası'nın faiz indirimleriyle TL'yi dolar karşısında mum gibi erittiler. Şubat'tan bu yana TL'deki değer kaybı yüzde 35... TL eriyor, AKP de eriyor daha da eriyecek ama biz TL'nin değil sadece AKP'nin erimesi için mücadele yürüteceğiz. Halk, zamlara karşı öfkesini gösterdikçe bunlar beka diyor, bilmem ne koridorina izin vermeyeceğiz diyorlar. Siz önce kurduğunuz yolsuzluk koridoruna bakın, sonra diğer koridorlar uğraşın.

Gri listeye alınan bir Türkiye var karşımızda. Mali Eylem Görev Gücü tarafından, kara para faaliyetleri ve terörün finansmanından dolayı gri listeye alınan bir ülke haline geldik. Koridor mu arıyordunuz? Eserinizle gurur duyun.

Savaş kirletir, tezkerelerin sonucu gri listelerinde olduğumuzu Türkiye kamuoyunun bilmesinde yarar var. Bir sonraki liste gri liste değil kara listedir. İnsanlar işsizliğin, zamların hesabını sormasın diye sarıldığınız savaş tezkereleri sizi kurtarmaya yetmeyecek. Yarattığınız çöküş ve yıkım Suriye kılıfına sığmayacak kadar büyük. Yoksulluğun da işsizliğin de en büyük nedeni savaşa harcanan paradır. Bunlar Suriye operasyonunu gösterirken esas operasyonu içeride yapacaklar, en büyük zamları, ekonomik vurgunları yapacaklar. Tezkere, çiftçinin mazotuna yeni zamlar demektir, elektriğe, gaza, akaryakıta yeni zamlar demektir.

Buradan siyasal muhalefete seslenmek istiyorum. İktidarı Suriye tezkeresiyle Türkiye'yi yeni maceralara sürükleme gayretlerine destek olmayın. Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Suriye barışının yanında yer alın. Diyaloğun, müzakerenin yanında yer alın. 'Evet' demeyin."