Avusturya’da IŞİD’in üstlendiği saldırıyla ilgili hükümete tepki geldi. Ülkedeki göçmen örgütü, yönetimi can güvenliğini sağlamamakla suçladı. Fransa ve Avusturya’da yaşanan saldırılar İngiltere’yi alarm duruma geçirdi. Ülkede olası benzer bir saldırı olması “çok güçlü bir ihtimal” olarak nitelendirildi.

Peş peşe gelen cihatçı saldırılar tedirginlik yarattı: Halklar güvence istiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturya’nın başkenti Viyana’da hafta başında yaşanan ve dört kişinin ölümüyle 22 kişinin yaralanmasına neden olan cihatçı saldırının yankıları sürüyor. Kentte altı farklı noktayı hedef alan ve biri güvenlik güçlerince öldürülen üç kişi tarafından yapılan silahlı saldırıları IŞİD üstlenirken polisin olayla ilişkili gözaltına aldığı kişi sayısı 14’e yükseldi.

Saldırganlardan birinin iki yıl önce IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gitmeye çalışırken yakalandığı, suçlamalarla 22 ay hapis cezası aldığı ancak aralık ayında erken tahliye edildiği ortaya çıktı. Bu durum ülke kamuoyunda, cihatçı ve ayrımcı faaliyet yürütenlere dönük hafif cezaların ve tartışmalı tahliyelerin yeniden tartışılmasına neden oldu.


‘GÜVENLİĞİ SAĞLAYIN’

Söz konusu olaya uluslararası alanda birçok tepki gelirken ülkedeki göçmen örgütü olası saldırıların önlenmesini talep etti. Avusturya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), “Mayıs ayından beri Viyana’da devam eden gerginlik, bütün uyarılara rağmen yetkililer tarafından ciddiye alınmadı. Dinci-milliyetçi çevrelerin büyük bir cesaretle ortalıkta gezindiği, demokratik güçlere, tek tek insanlara ve kiliselere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, sorumsuz bir şekilde geçiştirildi” açıklaması yaparak sorumluları halkın güvenliğini sağlamaya çağırdı.

İNGİLTERE’DEN UYARI

Fransa’nın Nice kentinde üç kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan günler sonra benzer bir olayın Avusturya’da patlak vermesi bölge ülkelerinde tedirginliğe neden oldu. İngiltere, “Ulusal terör tehdidi seviyesini ‘önemli’den ‘ciddi’ye yükselttik” duyurusu yaptı. Söz konusu seviye, olası bir saldırının “çok güçlü bir ihtimal” olduğu anlamına geliyor. İngiltere’de son yıllardaki en büyük saldırı, 22 Mayıs 2017’de Manchester kentinde meydana gelmiş, bir konser salonunu hedef alan bombalı saldırıda 23 kişi hayatını kaybetmiş, 59 kişi yaralanmıştı. Başkent Londra’da da bıçaklı saldırılar olmuştu.

***

Ülkelere elçi gönderecek

Fransa hükümeti, İslamcı referansları savunan ülke yönetimlerine laiklik ve ifade özgürlüğü konusundaki fikirlerini açıklamak için elçiler göndermeyi planlıyor. The Guardian’da yer alan habere göre, bu kararda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un radikal İslam’la mücadele açıklamalarından sonra Fransa karşıtı ürünlerin boykot edilmesinin etkili olduğu belirtildi. Söz konusu “elçi” kararıyla ilgili detaylı bilgi verilmezken ülkelerle görüşmelerin önümüzdeki hafta başlayabileceği ifade edildi.