Tüketici Dernekleri Federasyonu pet şişe sularının son kullanım tarihlerinin belirsizliğiyle ilgili bir açıklama yaptı. TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı firmaların son kullanma tarihiyle ilgili sorumluluğu üstlenmediğine dikkat çekti

Pet şişe suların son kullanım tarihine dikkat

HABER MERKEZİ

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, gıda mevzuatı gereği birçok gıda maddesinde üretim ve son kullanma tarihi arasında makul bir kullanım süresi olduğu halde pet şişe sularında böyle bir durumun olmadığını ifade etti. TÜDEF konuyla ilgili mevzuatın düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yaptı.

FİRMALAR SORUMLULUKTAN KAÇIYOR

Piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları olduğunu belirten Vargı, pet şişe su firmalarının yönetmelikte bu konunun yer almadığı gerekçesiyle sorumluluktan kaçtığını anlattı. Bazı firmaların kapak plastiğinden kar etmek için kapak çapını bir santimetre azalttığını ifade eden Vargı, “Kapak açarken zorlanıyorsunuz, bunun bile bir standardı yok” diye konuştu. Vargı, TÜDEF'in pet şişe sularla ilgili mevzuatın yeniden düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvurduğunu ama asıl çözümü firmaların bir araya gelerek ortak şekilde bir yıllık bir kullanma tarihi üzerine anlaşmaları olduğunu söyledi.

2004’te yürürlüğe giren Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelikte konuyla ilgili belirleyici sürenin olmadığını vurgulayan Vargı, uluslararası mevzuat konusunda başvurdukları şişelenmiş su üreticileri birliği olan IBWA’nın direkt güneş ışığından sakınılması, buzdolabında muhafaza edilmemesi gibi dikkat çekici uyarıların yer aldığını söyledi.

KANSEROJEN MADDE GEÇİŞİ OLABİLİR

Türkiye’de pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile, suyun beklediği süre içinde kimyasal maddelerin suya geçiş yapabileceğini söyleyen Vargı, kanserojen hastalıklara yol açtığı konusunda ya da 18 ay sonra sağlıklı olduğu konusunda görüş bildiren bilim insanlarının olduğunu ifade etti. Vargı konuyu Ulusal Beslenme Konseyi’ne de götüreceklerini söyledi.

TÜDEF’e gelen tüketici şikayetleri üzerine piyasaya çıkıp bütün pet su markalarını incelediklerini anlatan Vargı, “Piyasada son kullanma tarihi farklı üç tür pet şişe su olunca güvensizlik ortamı oluştu. Biz de tüketicilere pet sularda üretim ve son kullanma tarihlerini iyi okumalarını tavsiye ediyoruz” dedi ve sudan plastik bir koku gelmesi halinde son kullanma tarihi ne olursa olsun o suların tüketilmemesini tavsiye etti.