Plastik atıklar iklim krizini önemli ölçüde etkiliyor. Uzmanlar pet şişeler yerine matara ve cam şişe kullanılmasını tavsiye ederken, pipet gibi tek kullanımlık ürünlerden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çiziyor

Pet şişe yerine cam şişe kullanılmalı


Dünyada en fazla çöp ithal eden ülkelerden olan Türkiye, 2017 yılında 277 bin tona yakın plastik atık ithal etti. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, Akdeniz’in yüzde 92,8’inde plastik olduğu belirlendi.

Sıcak havalarla birlikte su ve soğuk içecek tüketimi artıyor. Uzmanlar, yaşanan plastik atık sorunu ve iklim krizinin azaltılabilmesi için tek kullanımlık pet şişeler yerine matara ve cam şişe kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Pipet gibi tek kullanımlık plastiklerin büyük sorun oluşturduğunu söyleyen Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, “Herhangi soğuk bir içecek tüketirken çoğunlukla pipet kullanıyoruz. Bunlar olmadan da hayatımızı devam ettirebileceğimizi düşünüyorum. Plastik olmayan, uzun süre kullanabileceğiniz kendi mataranızı sürekli yanınızda taşımak bir çözüm olabilir. Tamamen bilinçli davranmakla alakalı bir yaşam tarzı” dedi.

Farkındalık oluşturulmalı

Plastiklerin sera gazı salımlarının artışında payı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Uyduranoğlu, plastik atıkların azaltılmasında farkındalığın oluşması gerektiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Uyduranoğlu, çevreye zararlı tüketim davranışlarının sadece eğitimle alışabileceğini kaydederek şunları aktardı:

“Sera gazları salımlarının atmosferdeki birikimi her geçen gün artıyor. Bu nedenle dünya olması gerektiğinden fazla ısınıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmeyen her türlü enerji içeriğinde başta karbon olmak üzere sera gazları mevcut. Plastikler de küresel ısınma sorununun önemli bir ayağı. Plastik atıkların geri dönüşümü de maalesef çözüm değil. Çünkü her geri dönüşümde yine kaynak ve enerji kullanımı gerekli. En güzeli, olması gereken ambalaj için kullanılan plastik üretimini ve tüketimini azaltmak, geri dönüşüm sürecine girmeden yeniden kullanımını sağlamak. Ama öncelikli olan bunların kullanımını kesinlikle azaltmak ve mümkünse hiç kullanmamak gerekli.”