Petrol-İş Sendikası 28. Olağan Genel Kurulu bugün başlıyor. İki gün sürecek kongrede iki liste yarışacak. Başkanlığa adaylığını koyan Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, “Bu sendikayı en iyi bilenlerdenim. Sendikamızı mücadeleci çizgisine geri döndüreceğiz” diyor

‘Petrol-İş’i mücadeleci çizgisine geri döndüreceğiz’

Türk-İş’ e bağlı Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası’nın (Petrol-İş) 28. Olağan Genel Kurulu, bugün başlıyor. İstanbul Altunizade’deki Petrol-İş Genel Merkezi’nde iki gün sürecek kongrede sendikanın yeni genel merkez yönetimi yarınki seçimlerin ardından belli olacak.

Kongrede iki liste yarışacak. AKP’ye yakınlığıyla bilinen mevcut Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar’ın yeniden aday olacağı genel kurulda, Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı ve aynı zamanda Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz de başkanlığa adaylığını koydu. Akyüz’ün listesinde, şimdiki yönetimden isimler de yer alıyor. Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, Genel Mali Sekreter Turgut Düşova ve Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, dün itibariyle Akyüz’ün listesinde yer alacağı kesinleşen isimler arasında bulunuyor.

ÇİZGİMİZDEN UZAKLAŞTIK

petrol-is-i-mucadeleci-cizgisine-geri-dondurecegiz-618530-1.

Petrol-İş Sendikası’nın dört dönemdir Gebze Şube Başkanlığını yapan Süleyman Akyüz, Petrol-İş’i tarihinden bu yana gelen emekten yana ve mücadeleci çizgisine geri döndürmeyi amaçladıklarını ifade etti. BirGün’e konuşan Akyüz, neden yönetime aday olduklarını şu sözlerle anlattı:

“Örgütümüzün içerisinde bulunan dostluk, kardeşlik duygularından, mücadeleci, emekten, emekçiden yana olan çizgisinden uzaklaşması, politikalar üretememesi, işçi sınıfının hak ve çıkarları doğrultusunda yürüttüğü mücadelede öncülük edememesi gibi nedenlerle bu yola çıktık. Toplu sözleşmelerdeki yetkinlikten tutun da sendika içi demokrasiye kadar birçok sorun görüyoruz. Ben bu sendikanın 36 yıllık üyesiyim, temsilcilik ve dört dönem şube başkanlığını yaptım. Bu sendikayı en iyi bilenlerdenim. Tecrübemle, birikimimle arkadaşlarımızın yoğun talebi üzerine aday oldum. Sendikamızı toparlayacağımıza inanıyorum.”

İşçi sınıfının kıdem tazminatının gaspına dönük girişimler, bireysel emeklilik sistemi, vergi adaletsizliği, sendikasızlaştırma ve işsizlik gibi birçok saldırıyla yüz yüze olduğuna dikkat çeken Akyüz, “Bu saldırılara karşı haklarımızı korumak ve geliştirmek için yalnızca Petrol-İş olarak değil, hep birlikte mücadele edeceğiz. Biz bu mücadeleye ivme kazandırabilir miyiz, meselemiz bu” dedi.

17 SENDİKA SESSİZ KALDI

Akyüz, Petrol-İş yönetimine seçilmeleri durumunda Sendikal Güç Birliği Platformu’nu canlandırmaya yönelik bir girişimde bulunup bulunmayacakları sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sendikal Güç Birliği, Türk-İş’in için sınıfsal davranan, mücadele eden bir birlikti. Asıl bizim gönlümüzden geçen, Türk-İş’e bağlı 17 sendikanın tümünün harekete geçirilmesi. Örneğin kamu işçilerinin sözleşmesinde herkes Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a yüklendi ama 17sendikadan hiçbiri itiraz etmedi. Hepsi onayladı. Böyle durumlarda Petrol-İş her zaman itirazını ortaya koyardı, bu dönem koymadı. İşte bu nedenle adayız; bilgilerimizi, deneyimlerimizi yansıtarak faydalı olabilir miyiz diye yola çıktık.”