Petrol pazarı geriliyor

Suudi Arabistan petrol piyasasında yarattığı dalgalanmayı katlıyor. Ülke, petrol ihracatını günlük 10,6 milyon varile çıkardığını duyurdu. Son beş senedir varil fiyatı ortalama 50 dolar civarında seyreden petrol fiyatları ‘son 20 senenin en düşük seviyesine’ geriledi.

Suudi Arabistan, Mayıs ayı itibariyle, petrol ihracatını günlük 10,6 milyon varile çıkaracağını duyurdu. Enerji Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak, ülkenin Mayıs ayından başlayarak günlük yaklaşık 600 bin varillik ek üretimle petrol ihracatını artırmayı planladığını belirtti. Böylece toplam petrol ihracatının günlük 10 milyon 600 bin varile çıkması bekleniyor.

PİYASA ALT ÜST

Yaklaşık iki ayı aşkın süredir devam eden koronavirüs salgını sonrası dünyanın birçok ülkesinde uygulanan sokağa çıkma ve uçuş yasakları nedeniyle, hava ve karayolu trafiğinde büyük bir düşüş yaşanırken, bu durumun da petrole olan talebi azaltarak piyasaları alt üst ettiği görüldü. Mart ayı sonunda Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı yüzde 7 değer kaybederek 19.41 dolardan işlem görürken, Brent tipi uluslararası ham petrolün varil fiyatı da yüzde 13 düşerek 21.76 dolardan alıcı buldu. Ortalamalar baz alındığında petrol fiyatları 2019’a oranla yüzde 66.90 oranında değer kaybetti.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan’ın domine ettiği OPEC ülkelerinin geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçılarından olan Rusya ile fiyat konusunda anlaşamaması ve talebin azalması fiyatların daha düşmesine neden oldu. Suudi Arabistan 2019 boyunca günlük ortalama 10 milyon varilin altında üretim yaparken şubat ayında bu oranı artırma kararı almıştı. Petrol fiyatlarının piyasadaki talep azlığı ve depolama krizi sebebiyle önümüzdeki günlerde daha düşük seyretmesi beklenirken, nisan ayında dünya genelinde günlük üretimin toplamda 25 milyon varil düzeyinde olması öngörülüyor.