Petrolde dalgalanma sürüyor

OPEC+ toplantısında yaşanan anlaşmazlık sonrası petrol piyasasında dalgalanma devam ediyor.

Rus petrol şirketi Rosneft, Venezuela’daki faaliyetlerini sona erdirerek bu ülkedeki varlıklarını satışa çıkardığını duyurdu. Rosneft’in Venezuela’daki varlıklarının Rus hükümetine ait bir şirket tarafından alınacağı kaydedildi.

Rosneft Sözcüsü Mihail Leontev, Rosneft’in bu kararla hissedarlarına karşı olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve şimdi ABD makamlarından şirketin yan kuruluşu üzerindeki yaptırımları kaldırma sözünü yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.

DEPOLAMA SORUNU

ABD pazarında da petrol talebi, bazı üreticilerin depolama tesislerini boşaltmak için ödeme yapmaya hazır olduğu bir seviyeye düştü. Wyoming Asphalt Sour şirketi, petrol için negatif fiyat belirleyen ilk şirketlerden biri oldu. Mercuria Energy Group şirketi de depodan çıkarılacak her bir ham petrol varili için 19 sent ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

FAZLA ÜRETİM

Suudi Arabistan’ın son günlerde petrol üretimini artıran kararlar alması alıcı ülkelerde depolama krizine yol açmıştı. ABD ve Avrupa’daki petrol rafinerileri ek petrol satın almayı reddederken Rusya, petrolünü Çin pazarına kaydırarak kriz sürecini yönetmeye girişmişti.