Venezuela’dan sıfır gümrük vergisiyle peynirden pirince yüzlerce ton tarım ve gıda ürünü almak için karar çıkarıldı. ZMO İstanbul Şube Başkanı Kapıkıran, “İktidar yanlısı bir ithalatçının paket işi gibi görünüyor” dedi

Peyniri yandaş mı ithal edecek?

HAVVA GÜMÜŞKAYA

Türkiye, Venezula’dan sıfır vergiyle gıda ithalatı yapacak. Resmi Gazete’de cuma günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre ülkeden “taze peynir, eritme peynir, pirinç, yulaf, yerfıstığı, rep veya kolza tohumları, ayçiçeği tohumu, hint yağı tohumu, susam tohumu, aspir, yağlı tohum, çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilebilecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyareti sonrası yapılan anlaşmaya göre bu ürünlerin Venezuela’dan ithalinde gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak.

Anlaşmanın ardından Türkiye'nin ne kadar süt ve süt ürünü ithalatı yaptığı merak konusu oldu. 2020 yılının ilk altı ayında 40 milyon dolarlık süt ürünü ithalatı yapıldı. Yurt dışından toplamda 12,5 milyon ton süt ürünü getirildi.

ŞİRKET BASKISI OLABİLİR

Türkiye’de 2018 yılında 22 milyon ton süt üretilirken 2019 yılında 23 milyon ton süt üretildi. Üretimde yaşanan artışa rağmen ithalat yapılmasını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, anlaşmanın birkaç şirketin baskıyla yapılmış olabileceğine dikkat çekti.

Kapıkıran, “Muhtemelen iktidar yanlısı bir ithalatçının paket işi bu. Kararda yer alan ürünler Venezuela tarımındaki ürünler zaten. Bu paket için özel izin çıkarılmış gibi, siyasi bir tercih durumunda görünüyor” dedi.

Piyasada fiyat artışı yaşandığına da değinen Kapıkıran, “İç piyasada süt ürünleri ve süt toptan alımında bir artış söz konusu. Hayvancılıktaki girdi fiyatlarının artışıyla süt yemleri artıyor çünkü içindeki soya ve mısırı büyük ölçüde ithal ediyoruz, onlarda döviz üzerinden olduğu için fiyat artışı yaşanıyor. Hayvancılıkta giderlerin yüzde 70’i yem gideridir” ifadelerini kullandı.

2020 ilk 6 ayında en çok süt ürünü ithal edilen ilk 5 ülke:

► İrlanda 11,3 milyon dolar

► KKTC 9,4 milyon dolar

► Polonya 3,0 milyon dolar

► Birleşik Krallık 2,2 milyon dolar

► ABD 1,7 milyon dolar

ÜRETİCİ SÜTÜNÜ DÖKMÜŞTÜ

Süt üretim maliyetinin artması nedeniyle ithalat teşvik edildi. Bu nedenle yeterli üretim desteği alamayan üretici zor duruma düştü. 1974 yılında Trabzon'da kurulan Tonya ve Bütün Köyleri Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi'nin süt fabrikası ise girdiği ekonomik kriz nedeniyle 2018 yılında üretimini durdurdu. Duruma tepki gösteren üretici ise sütünü sokağa dökerek tepki göstermişti.