Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı Britanya'da kullanım onayı aldı.

Pfizer/BioNTech aşısı Britanya'dan onay aldı

Britanya, Pfizer'in yüzde 95 etkili olduğu açıklanan koronavirüs aşısına onay veren ilk ülke oldu.

Britanya Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada öncelikli olarak aşılanacak gruplara ilişkin son tavsiyelerini yakında yayınlayacaklarını duyurdu. Aşının gelecek haftadan itibaren Britanya'da erişilebilir olacağı belirtildi.

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşı için geçtiğimiz Pazar günü Avrupa İlaç Ajansına (EMA) koşullu piyasa onayı verilmesi konusunda başvuru yapılmıştı.

Pfizer CEO'su Albert Bourla da, İngiltere'nin aşıyı onaylamasını 'tarihi bir an' olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: "Bu yetkilendirme, bilimin kazanacağını ilk ilan ettiğimizden beri üzerinde çalıştığımız bir hedefti. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nu, Birleşik Krallık'taki insanları korumaya yardımcı olmak için zamanında harekete geçme yeteneklerinden dolayı tebrik ediyoruz. Daha fazla yetkilendirme ve onay beklerken, aşının dünya çapında tedarikini güvenli bir şekilde sağlamak için tedarik etmek için aynı aciliyetle hareket etmeye odaklandık."

AŞI HAKKINDA BİLİNENLER

Biontech ve Pfizer'in geliştirdiği BNT162b2 kodlı aşının, yapılan kapsamlı testlerin ardından etkisinin Covid-19'a karşı yüzde 95 koruma sağladığı saptanmıştı. Aşının tüm yaş gruplarında ve farklı demografik özellikleri olan kişilerde hemen hemen aynı oranda koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkisinin de görülmediği belirtiliyor. Aşının 65 yaş üstündekilerde ise yüzde 94 koruma sağlıyor.

Ancak aşının enfeksiyona karşı ne kadar süre koruma sağladığı bilinmiyor.

Şirketler, aşının tedariki için ABD, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Kanada ve Japonya ile anlaşmalar yaptı. ABD hükümeti, aşı adayının başarılı olması halinde 100 milyon doz aşı satın almak için 1,95 milyar dolar taahhüt ederken, AB Komisyonu aşıdan 300 milyon doz, İngiltere 40 milyon doz, Kanada 20 milyon doz, Japonya ise 120 milyon doz satın almak üzere ön sözleşme imzalamıştı.