ABD’li ilaç firması Pfizer, geçmişte SARS virüsü için geliştirilen bir ilaç üzerindeki klinik öncesi çalışmaların geldiği aşama hakkında, “koronavirüslü hastaları iyileştireceğine dair bir potansiyel olduğunu gösteriyor” açıklaması yaptı

Pfizer’dan koronavirüs ilacı açıklaması: SARS için geliştirilen bir ilaçta potansiyel var

HABER MERKEZİ

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, koronavirüs ilacı için çalışmaların devam ettiğini belirtirken, üzerinde çalışılan bir ilacın potansiyeli olduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansının son dakika gelişmesi şeklinde abonelerine servis ettiği habere göre Pfizer tarafından yapılan açıklamada, “Elde edilen ilk veriler ışığında, bir ilaç adayının koronavirüslü hastalarının iyileşmesine yardım edecek potansiyeli bulunduğu tespit edildi” ifadesi kullanıldı.

Şirketin hali hazırda piyasada bulunan bazı ilaçları üzerinde de denemelerin yapıldığı ve bunlarla bağlantılı olacak şekilde değişiklikler üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Şirketin araştırmadan sorumlu yöneticisi Mikael Dolsten, “Şirket olarak Covid-19’la her cephede mücadele etmek istiyoruz. Klinik öncesi çalışmalar, bize geçmişte SARS için geliştirilen bir ilacın koronavirüsü olan hastaları iyileştireceğine dair bir potansiyel olduğunu gösteriyor” dedi.

‘VİRÜSÜN VÜCUTTAKİ YAYILIMINI DURDURACAK’

Öte yandan ABD’li finans gazetesi The Wall Street Journal’da yer alan haberde de görüşlerine yer verilen Mikael Dolsten, labaratuvar araştırmasının sonucu olarak ilacın yeni tip koronavirüsün çoğalmasını engellediğini ileri sürdü. Dolsten’in aktardığına göre, ilaca ait deneyler, hafif ve orta şiddette semptomlara sahip hastalarda virüsün yayılmasını yavaşlatabilecek ya da tamamen durduracak. Ancak bunun kanıtının insanlar üzerinde testler sonucunda ortaya çıkacağı aktarıldı.

Mikael Dolsten, Pfizer’ın ek klinik öncesi çalışmalar yapacağını ve 2020'nin üçüncü çeyreğinde insanlarda denemelere başlamayı amaçladığını söyledi.