Artvin’de Pilarget havzasının suyunu şirketlere peşkeş çeken imar planlarına karşı dava açıldı. Artvin genelinde 170’ten fazla HES projesinin olduğuna dikkat çeken yurttaşlar, doğanın tahribatına karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Pilarget’in suyunu şirketlere vermeyeceğiz

Gökay BAŞCAN

Artvin’in Arhavi ilçesi Pilarget havzasında yapılması planlanan hidroelektrik santrallar (HES) için hazırlanan imar planları yargıya taşındı. AKP’li ve MHP’li Meclis üyelerinin oylarıyla onaylanan imar planlarına bölge halkı, çevre dernekleri, CHP’li Meclis üyeleri ve Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin itiraz etti.

Arhavi’nin Üçırmak, Balıklı, Ulukent, Sırtoba ve Derecek köylerini kapsayan ve Pilarget olarak adlandırılan havzada AB Enerji Üretim LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan Saka I-II Regülatörü ve HES projesi için de hazırlanan imar planları onaylandı. HES projesinden etkilenecek olan Üçırmak, Balıklı, Ulukent, Sırtoba ve Derecek köylerinin muhtarları ile Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği’nin itirazlarına rağmen imar planları MHP ve AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Oylamada 10 ret oyu çıkarken 11 evet oyu çıktı. Havzada ekolojik yıkıma neden olacak HES projeleri için hazırlanan imar planlarına karşı Rize Adalet Sarayı’nda bir araya gelen bölge halkı basın açıklaması düzenledi. HES’lere karşı mücadele edeceklerini belirten bölge halkı, suyun ticarileştirilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

170’TEN FAZLA HES PROJESİ VAR

BirGün’e konuşan Artvin CHP İl Başkanı Ahmet Biber, “Doğayı tahrip eden HES’lere karşı mücadele edeceğiz. Suların çekilmesine, derelerin kurumasına izin vermeyeceğiz. Su zengin olan Türkiye, hızla su fakiri olmaya doğru gidiyor. Artvin genelin 170’ten fazla HES projesi bulunuyor. Bu talan anlayışına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Vadilere yapılan saldırılara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise şöyle konuştu: “Yapılan il genel Meclisi toplantılarını da elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz. Dün Cerattepe’de Kazdağları’nda madene karşı verdiğimiz mücadeleyi bugün Yusufeli Kılıçkaya’da, Arhavi Pilarget’te yapılmak istenen HES projesine karşı da sürdürerek doğa talanlarına karşı olan mücadelemize devam edeceğiz.”