Artvin‘in Pilarget Havzası’nda yapımı planlan HES projesinin 'ÇED olumlu' kararı iptal edildi. Köylülerin Avukatı Halis Yıldırım, “Bölge halkının mücadelesi sonuç verdi. Pilarget'te yapılacak her şey hukuka aykırı” diye konuştu.

Pilarget'te köylülerin zaferi: HES'e geçit yok

HABER MERKEZİ

Artvin‘in Arhavi ilçesi Pilarget Vadisi'nde yapımı planlan Hidroelektrik Santralı (HES) projesine karşı köy muhtarlarının açtığı davada 'ÇED olumlu' kararı iptal edildi.

Kararda, ‘HES faaliyetlerinin yaşam alanlarına kabullenilemez sınırlarda zarar vereceği’ vurgulanarak şu ifadeler yer aldı:

Çevre üzerinde olumsuz etkilerinin alınacak önlemler sonucu ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olmadığı ve bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarını tehlikeye atacağı da anlaşıldığından ÇED olumlu kararının hukuka ve mevzuata uyarlılığı bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

PROJELER HUKUKA AYKIRI

Köylülerin avukatı ve Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Halis Yıldırım, mahkemenin verdiği kararın olumlu olduğunu, Pilarget'te yapılacak her şeyin hukuka aykırı olacağını söyledi. Projelerin bilimsel olarak etkilerinin tam anlamıyla ortaya konulmadığı sürecin bilime aykırı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bölge halkı uzun bir süreçtir bu derelerin kendilerine sağladığı hayat için ciddi mücadele içine girişti. Bu sonucun alınmasında en büyük katkı bölge halkının ortaya koyduğu azim ve mücadeledir. İki ayrı dere üzerinde yapılan çalışma aslında ayrı ayrı ÇED'lere tabii iken tek bir ÇED olarak yapılmıştır. Bu da hukuka aykırıdır. Çünkü ayrı derelerde ayrı alt havzalarda değerlerin farklılaşabileceği esası gözardı edilerek tek bir ÇED üzerinden planlanmıştır. Biz aslında açtığımız davada karşı tezlerimizden biri olarak bunu değerlendirmiştik” dedi.

PROJEYİ AKP-MHP KABUL ETMİŞTİ

Artvin'de Arhavi’nin Üçırmak, Balıklı, Ulukent, Sırtoba ve Derecek köylerini kapsayan ve Pilarget olarak adlandırılan havzada köylülerinin, doğanın dengesinin bozulacağını, deredeki canlı yaşamını ve tarımı bitireceğini, alanın 'heyelan bölgesi' olduğu vurgulayarak karşı çıktığı HES projesine karşı 2019 yılında 'ÇED olumlu' kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Davanın ilk duruşması 17 Şubat'ta Rize İdare Mahkemesinde görülmüştü. Mahkeme, 23 gün sonra kararını taraflara tebliği etti. AB Enerji Üretim şirketi tarafından yapılmak istenen HES projelerine verilen ÇED olumlu raporunu Rize İdare Mahkemesi iptal etti. Öte yandan, HES projesi imar planı İl Genel Meclisinde AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti.