Yeni ilköğretim müfredatı, geçen öğretim yılında 9 ilde 120 okulda ilk beş sınıfta uygulandı. Öğretmenler, dersleri Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) web sitesinde yayımlanan öğretim materyalleriyle işlemeye çabaladılar...

Yeni ilköğretim müfredatı, geçen öğretim yılında 9 ilde 120 okulda ilk beş sınıfta uygulandı. Öğretmenler, dersleri Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) web sitesinde yayımlanan öğretim materyalleriyle işlemeye çabaladılar. Pilot uygulama bu yıl bitti, derken... Aslı nda bazı öğrencilerin "kurban'' edildiği ortaya çıktı.

Pilot uygulama aynı okullarda bu yıl da sürecek. İlköğretim ilk 5 sınıfının kitapları yenilendi ve okullara dağıtıldı. İyi de, geçen sene 5. sınıfı okuyan, bu yıl 6. sınıfa başlayan pilot okullardaki çocukları mız ne yapacak? Onlar pilot olmaya devam edecekler.

Ufak bir sorun:

Onlar için kitap hazırlanmadı! Öğretmenler yine TTK’nın web sitesine konulacak etkinliklerden yararlanacaklar. "Adı üzerinde pilot, o kadar olur'' mu diyorsunuz? "Sen de her şeye karşı çıkıyorsun'' diye bana mı çıkışıyorsunuz yoksa...

Devam edelim o halde.

Bakanlık şimdi de 6. sınıfın kitaplarını kendi komisyonlarına yazdırmaya ve özel sektöre yazdırmak için ihale açmaya hazırlanıyor. Gelecek haziranda o kitaplar da hazır olacak.

Peki, pilot okullardaki 6. sınıf öğrencileri ne olacak?

Onlar 7. sınıfa geçecekler.

Kitapları mı?

Evet bildiniz, kitapları yine olmayacak.

Bu döngü sürecek.

Sonra 8. sınıfta da aynı şey... Bu öğrenciler okullarını "kitapsız'' bitirecekler.

Bitmedi...

8. sınıfın sonunda ortaöğretim kurumları sınavı var. Pilot olmayan okullarda yeni müfredatla okuyan öğrenciler, o tarihte henüz 7. sınıfı bitirmiş olacaklar.

Peki bu sınavda sorular hangi müfredattan sorulacak?

Elbette sınavda, pilot okullardakilere göre değil, diğer milyonlarca öğrencinin eğitim gördüğü eski müfredata uygun sorular yöneltilecek.

İyi de pilot okuldaki öğrenciler, bu soruları nasıl yanıtlayacaklar? Anlaşılan o ki, milyarlarca lira verip dershaneye gidecekler; okullarında yeni müfredatı, dershanede eski müfredatı öğrenmeye çalışacaklar...

Kaç pilot okul vardı? 120. Her birinde ortalama 50 öğrenci, 6. sınıfta okuyor olsun. Demek ki 6 bin öğrenci bu durumda. Tam sayıları elimizde yok, belki 10 bin...

10 bin yoksul öğrenciyi özel okullarda okutmayı harika bir proje olarak sunanlar, denek olarak kullandıkları öğrencileri başarısızlığa sürüklüyorlar. Kitaplar konusunda önlem alınması için geç değildir.

TTK’da oluşturulacak komisyonlarda 7. sınıfın kitaplarının da yazdırılması gerekiyor. En azından gelecek yıla çocuklar sıralarında kitap bulsunlar.

"Pilot'' çocukların üç yıl sonra girecekleri ortaöğretim kurumları sınavı için ise iş işten geçmiş gibi görünüyor. Hüseyin Çelik’e bu konuda kimse soru yöneltmediği için rahat.

Ne fark eder, öyle değil mi Sayın Çelik?

Üç yıl sonraki bakan düşünsün...

Zorla bağış ihbarı
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, velilerin "zorla bağış" iddialarını kendilerine iletmelerini ve gereğini yapacaklarını söyledi. Okurumuz Semih Sungur ise bu başvuruyu yaptığını ama sonuç alamadığını iletiyor. Sungur’un bize gönderdiği mektuptan anlıyoruz ki artık bazı okul yöneticileri, para veremeyecek durumda olan velilere senet benzeri kağıtlar imzalatıyorlar. İşte o mektup:

''Kızım Büşra Sungur, OKS sonucunda Tuzla İMKB Anadolu Meslek Lisesini kazandı. Kaydını yaptırmak üzere 8 Eylül 2005 tarihinde eşimle birlikte okula gittiler. Okulda forma için 85 YTL (Formanı n gerçek bedeli belirlen fiyatın yaklaşık yarısı kadardır), kayıt için de 250 YTL istenmiş. Eşimin verecek durumunun olmadığını belirtmesi üzerine, bu paralar olmadan kayıt yapılamayacağı ifade edilmiş. Eşim yanında bu kadar paranın olmadığını söylemiş. Bunun üzerine toplam 335 YTL tutarı nda ve bir hafta içinde ödenmek üzere, borç kabulü anlamına gelen bir kağıt imzalatmışlar.

Ben herhangi bir bağışta bulunmak istemiyorum. Çünkü, hukuk devletinde hukukun yok sayı lması, eğitime katkı düşüncesinden daha önemlidir. Bu kadar ısrarla ''alınmayacak'' denildiği halde, inatla "ben alırım'' zihniyetinin vatanperverlik ve okula hizmet etme düşüncesinden kaynaklanmadığı na yürekten inanıyorum. Çünkü eğer bu kadar çok vatansever olsaydı, ülkemiz ve eğitimimizin seviyesinin çok daha iyi yerlerde olması gerekiyordu.

Bağış (!) ödememenin sonucunda, vatansever (!) insanlar tarafından kızımın okulda rencide edileceğinden, eğitiminin olumsuz etkileneceğinden endişelenmekteyim. Eğitim süresince de bu zorunlu bağış taleplerinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Eğitime adanmış çalışmalar diliyorum. A.Semih SUNGUR”

AĞRI İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün web sitesinde laiklik anlatılıyor:

 "Herkesi bir doğrultuda inanca zorlamak olmaz. Bu her şeyden önce demokrasiye aykırıdır. Demokrasi, bir özgürlük rejimidir. Bu sebeple demokrasilerde devletin tek bir dini vatandaşlara benimsetmeye çalışması düşünülemez. Bu davranış demokrasi kavramına uymaz. Hem Kur'an, ‘dinde zorlama yoktur’ diyor. Bundan başka Kur'an ve Hazreti Muhammed devlet yönetiminde akla dayanılmasını isteyen pek çok buyruklar vermiştir.''